Wat is hydronefrose?

Hydronefrose is een abnormale vergroting van de nieren. Dit kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen en wordt meestal gezien als gevolg van een obstructie die voorkomt in de urineleider, de ureter of de nier. Deze obstructie verhindert het juiste afvoeren van urine, waardoor de druk in de nieren toeneemt en ervoor zorgt dat ze abnormaal groeien.

Oorzaken

Oorzaken van hydronefrose kunnen variëren, maar meestal wordt de aandoening veroorzaakt door een obstructie in de urineleider of nier. Soms is er sprake van genetische aanleg, waarbij het kind al bij geboorte hydronefrose heeft. Bij volwassenen kan hydronefrose worden veroorzaakt door een infectie of een tumor in de nier, maar ook door vernauwing van de ureter of andere anatomische problemen.

Symptomen

De symptomen van hydronefrose zijn meestal mild, maar soms kunnen er ook ernstigere symptomen optreden. De meest voorkomende symptomen zijn pijn in de buik of rug, vermoeidheid en bloed in de urine. Als het niet tijdig wordt behandeld, kunnen er ernstigere complicaties optreden zoals nierschade of stuwing.

Behandeling

De behandeling van hydronefrose is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kan een dieet of medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten, maar als de oorzaak van de hydronefrose een obstructie is, zal chirurgische behandeling nodig zijn. Chirurgie kan ervoor zorgen dat de obstructie wordt verwijderd en dat het vloeistofniveau in de nier weer normaal wordt.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland