Risicofactoren

Risicofactoren voor paradontose omvatten roken, diabetes, bepaalde medicijnen, onjuist of slecht tandheelkundig onderhoud en erfelijkheid. Symptomen van parodontose kunnen zijn: bloeding bij het poetsen van de tanden, pijn bij het kauwen, voortdurende slechte adem, blootliggende tandhalzen en losse of mobiele tanden.

Symptomen

Symptomen van parodontose zijn onder meer :

  • Bloed bij het poetsen
  • Pijn of zwelling van het tandvlees
  • Slechte adem die niet verdwijnt met normaal tandheelkundig onderhoud
  • Blootliggende tandhalzen
  • Losse of mobiele tanden
  • Ongemakkelijke gevoeligheid voor kou

Behandeling

Parodontosebehandelingen omvatten het reinigen van de tanden en tandvlees om bacteriën te verwijderen, het verwijderen van losse of ontstoken weefsels en het repareren van beschadigde gebieden. Als de schade algemeen is, kan het nodig zijn om een chirurgische procedure te ondergaan om beschadigde weefsels te verwijderen en nieuwe structuren toe te voegen.

In sommige gevallen kan parodontose worden behandeld met medicijnen, waaronder antibiotica om infecties te verminderen en ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling van het tandvlees te verlichten.

Voorkomen

Een goede mondhygiëne is de beste manier om parodontose te voorkomen. Tanden en kiezen goed poetsen, dagelijks flossen en regelmatige controles bij de tandarts of mondhygiënist zijn noodzakelijk voor een gezonde mond. Als u aan deze richtlijnen voldoet, kunt u het risico op parodontose verminderen en beschermen tegen schade die kan worden veroorzaakt door de ziekte.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland