De meeste gevallen van blaasontsteking zijn veroorzaakt door bacteriën. Een veelvoorkomende risicofactor voor het ontwikkelen van de infectie is echter seksueel contact, waarbij een persoon in aanraking komt met de bacteriën die de infectie veroorzaken. Ook vrouwen die een bepaald type anticonceptiemiddel gebruiken, hebben een verhoogd risico om blaasontsteking te ontwikkelen.
Om een diagnose te stellen, voert de arts meestal een urinetest uit. De test kan bepalen of er bacteriën aanwezig zijn in de urine, wat duidt op blaasontsteking. Soms wordt ook een urinekweek gedaan om de identiteit van de veroorzakende bacteriën te bepalen.
Behandeling van blaasontsteking kan worden gedaan door middel van een antibioticakuur of een combinatie van verschillende medicijnen. Bovendien kunnen vrouwen die lijden aan blaasontsteking bepaalde leefstijlveranderingen doorvoeren, zoals het vermijden van seksueel contact of het gebruik van een urinewegbevorderend middel.
Om blaasontsteking te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiëne in acht te nemen. Ook vermijden van seksueel contact en het gebruik van anticonceptiemiddelen kan helpen voorkomen dat de infectie wordt overgedragen. Vrouwen zouden ook hun urinewegen moeten hydrateren door veel te drinken, wat helpt om bacteriën uit de blaas te spoelen. Als een persoon toch blaasontsteking heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor de juiste behandeling. Dit helpt om complicaties te voorkomen en herhaling van infecties te vermijden.