Vormen van geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen op verschillen manieren worden toegediend. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Oraal

Deze vorm van medicatie wordt meestal in de vorm van pillen of druppels gegeven. Oraal wordt vaak gebruikt als behandeling voor milde aandoeningen.

Intraveneus

Dit is wanneer geneesmiddelen rechtstreeks in een ader worden geïnjecteerd. Intraveneus wordt vaak gebruikt voor meer ernstige aandoeningen zoals infecties.

Intramusculair

Dit is wanneer geneesmiddelen rechtstreeks in een spier worden geïnjecteerd. Intramusculair kan worden gebruikt voor het behandelen van lokale infecties en verwondingen.

Subcutaan

Dit is wanneer geneesmiddelen rechtstreeks onder de huid worden geïnjecteerd. Subcutaan kan worden gebruikt voor het behandelen van allergische reacties en chronische aandoeningen zoals astma.

Transdermaal

Dit is wanneer geneesmiddelen worden verstrekt via een pleister die rechtstreeks op de huid wordt geplakt. Deze vorm van medicatie kan helpen bij het behandelen van chronische pijn en aandoeningen zoals migraine.

Rectaal

Dit is wanneer geneesmiddelen rechtstreeks in het rectum worden geïnjecteerd. Rectaal kan worden gebruikt voor het behandelen van maag- en darmproblemen zoals constipatie.

Op de slijmvliezen

Geneesmiddelen kunnen ook worden verneveld en op de slijmvliezen van de neus, mond of ogen worden aangebracht. Dit is effectief bij het behandelen van infecties in de luchtwegen en ooginfecties.

Door indruppeling

Dit is wanneer geneesmiddelen in een druppelaar worden gegeven. Indruppeling wordt vaak gebruikt bij het behandelen van verschillende soorten infecties.

Via de longen

Geneesmiddelen kunnen ook door de longen worden geïnhaleerd. Dit is effectief bij het behandelen van astma, COPD en andere luchtwegaandoeningen.

Op de huid

Geneesmiddelen kunnen ook topisch worden aangebracht, waarbij het geneesmiddel rechtstreeks op de huid wordt gesmeerd of gespoten. Topische behandeling is effectief bij het behandelen van eczeem en andere huidaandoeningen.

Door de huid

Dit is wanneer geneesmiddelen rechtstreeks door de huid worden geïnjecteerd. Doorlaatbare behandeling kan nuttig zijn bij het behandelen van chronische aandoeningen zoals diabetes.

Geneesmiddelen kunnen ook in combinatie worden gebruikt om aandoeningen te behandelen. Soms krijgt een persoon zowel orale als topische medicatie voorgeschreven, terwijl andere keren verschillende druppels of injecties worden gebruikt. Hoewel sommige medicijnen alleen oraal kunnen worden ingenomen, biedt de technologie vandaag de dag veel verschillende manieren om medicijnen in het lichaam te brengen. Het is belangrijk dat patiënten alle gebruiksaanwijzingen volgen die worden voorgeschreven door hun arts. Het juiste gebruik van geneesmiddelen kan helpen bij het beheersen van vele aandoeningen en ziekten.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland