Wat is antibiotica?

Antibiotica zijn chemische stoffen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze kunnen de groei en reproductie van bacteriën blokkeren door eiwitten binnen in de bacteriële cel te verstoren. De werking van antibiotica is afhankelijk van het type infectie dat wordt behandeld; sommige middelen zijn alleen effectief tegen gram-positieve bacteriën, terwijl andere alleen effectief zijn tegen gram-negatieve bacteriën.

Gram-positieve bacteriën

Gram-positieve bacteriën zijn eenvoudiger te behandelen met antibiotica omdat ze minder weerstand bieden tegen het medicijn. Gram-negatieve bacteriën hebben meestal een complexere celwandstructuur, waardoor ze meer weerstand kunnen bieden tegen antibiotica.

Gram-negatieve bacteriën

Gram-negatieve bacteriën hebben meestal een sterk versterkte celwandstructuur die minder gevoelig is voor antibiotica. Sommige middelen kunnen deze cellen wel tegenhouden door hun ribosomale structuur te verstoren, maar andere middelen hebben meer kracht nodig om de bacteriën te doden.

Hoe werken antibiotica?

Antibiotica werken door het doden of remmen van infecterende micro-organismen. Veel antibiotica richten zich op de cellulaire structuur en functie van de bacteriën. Bijvoorbeeld, sommige antibiotica voorkomen dat cellen kunnen delen door het omhulsel te verzwakken zodat de inhoud naar buiten kan lekken. Andere antibiotica richten zich op andere functies zoals het eiwitachtige materiaal dat nodig is voor de overleving van de bacteriën.

Waarom is het belangrijk om antibiotica verstandig te gebruiken?

Antibiotica zijn krachtige medicijnen die worden gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Ze kunnen echter ook nutteloos zijn of zelfs schadelijk als ze niet verstandig worden gebruikt. Onverantwoordelijk gebruik van antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn. Daarom is het belangrijk om antibiotica alleen te gebruiken volgens de aanwijzingen van een arts en nooit meer dan nodig is. Als u ervoor kiest antibiotica te gebruiken, dient u de aanwijzingen op het etiket nauwkeurig op te volgen en het gehele kuur af te maken, zelfs als u symptomen al eerder verdwijnen. Verantwoord gebruik van antibiotica is belangrijk om resistentie tegen medicijnen te voorkomen en infecties effectief te bestrijden.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland