Voordelen van pijnstillers

Pijnstillers zijn een veel voorkomende behandeling voor pijn. Ze kunnen worden gebruikt om milde tot matige acute pijn te verlichten, zoals hoofdpijn en rugpijn. Pijnstillers kunnen ook worden gebruikt om chronische aandoeningen te behandelen, zoals artritis of fibromyalgie.

Pijnstillers werken door het verminderen van het gevoel van pijn door het blokkeren van de overdracht van signalen van zenuwuiteinden in de hersenen die informatie over pijnlijke stimuli overbrengen. Ze verminderen ook ontstekingen en verbeteren de kwaliteit van leven door je in staat te stellen gemakkelijker te bewegen zonder zoveel ongemak van een blessure of ziekte.

Risico's van pijnstillers

Er zijn enkele ernstige risico's verbonden aan pijnstillers. Het meest voorkomende bijwerking is verslaving, wat kan leiden tot ontwenningsverschijnselen wanneer u stopt met het innemen van het medicijn. Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale problemen zoals misselijkheid en braken, leverbeschadiging en nierfalen.

In zeldzame gevallen zijn mensen overleden aan een overdosis paracetamol (de werkzame stof in Tylenol). Hoewel het niet duidelijk is hoeveel sterfgevallen werden veroorzaakt door een overdosis Tylenol tijdens deze periode - of dat er überhaupt een verband was met het gebruik als pijnstiller - is het belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van deze risico's zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun gezondheidszorgkeuzes.

Hoe pijnstillers veilig te gebruiken

Raadpleeg een arts. Als je pijn hebt en pijnstillers moet nemen, is het belangrijk om eerst met uw arts te overleggen. Zij kunnen de ernst van de blessure of aandoening beoordelen en bepalen of u überhaupt medicijnen nodig hebt.
Volg de doseringsinstructies zorgvuldig op. Afhankelijk van het type medicatie dat door uw arts is voorgeschreven - of het nu een vrij verkrijgbaar middel of een voorgeschreven sterkte betreft - mag u mogelijk alleen bepaalde hoeveelheden op specifieke tijdstippen innemen voordat er nadelige effecten op de gezondheid ontstaan. Neem ze in zoals voorgeschreven.

Veelvoorkomende bijwerkingen van pijnstillers

Pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben. Sommige hiervan zijn mild en gaan weg wanneer u stopt met het innemen van het medicijn, terwijl andere ernstiger kunnen zijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Slaperigheid of verleiding (slaperig voelen)
  • Obstipatie (problemen met de stoelgang)

Als u een van deze symptomen ervaart, praat dan met uw arts over wat de oorzaak kan zijn en hoe deze behandeld kunnen worden.

Tekenen van verslaving aan pijnstillers

Tolerantie

Als u pijnstillers gebruikt en merkt dat dezelfde dosis niet meer zo goed werkt, of als het helemaal niet helpt, ontwikkelt u mogelijk tolerantie.

Verlangen

U heeft misschien meer van de medicatie nodig dan normaal en denkt er zelfs aan als u geen pijn heeft. Dit is ook een teken van verslaving.

Ontwenningsverschijnselen

Als u plotseling stopt met het innemen van je medicatie of te snel afbouwt, kunnen ontwenningsverschijnselen optreden - en deze kunnen erg onaangenaam zijn! U kunt last hebben van misselijkheid, braken, diarree, spierpijn, slapeloosheid, depressie, zweten en trillen  Dit zijn allemaal veel voorkomende tekenen van ontwenningsverschijnselen.

Compulsief gebruik

Wanneer iemand verslaafd is aan pijnstillers, zal hij er alles aan doen weer te kunnen gebruiken.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland