Levensreddende techniek

Hartlongreanimatie (HLR) is een bewezen levensreddende techniek die wordt gebruikt bij mensen met onverwachte, acute cardiologische of pulmonale aandoeningen. HLR combineert borstcompressies met mond-tot-mond beademing of een mechanisch apparaat om de bloedsomloop en zuurstofvoorziening te herstellen.

Traditionele HLR technieken omvatten het gebruik van een masker met drie luchtkussens of een mechanisch apparaat dat ademhaling en borstcompressies combineert. Om effectief te zijn, moet HLR snel worden gestart, meestal binnen enkele minuten na het herkennen van een hartstilstand.

Herstarten van de bloedsomloop en ademhaling

Hartlongreanimatie kan worden toegepast om de bloedsomloop te herstellen door middel van een borstcompressie te geven. Afhankelijk van de situatie, kan ook mond-tot-mond beademing worden toegepast om zuurstof toevoegen aan het lichaam. Voor optimale resultaten is het belangrijk dat de borstcompressies op de juiste manier worden uitgevoerd en dat het tempo van de compressies in acht wordt genomen.

Gebruik HLR-apparaat

Het is ook belangrijk om te weten hoe je een HLR-apparaat moet gebruiken, omdat dit een snellere manier is om hartlongreanimatie uit te voeren. De meeste HLR-apparaten zijn voorzien van instructies die laten zien hoe de procedure moet worden uitgevoerd. Er is training nodig om te leren hoe je een HLR-apparaat moet gebruiken, maar het gebruik ervan kan de kans op overleving bij een hartstilstand vergroten.

Reanimatie stappenplan

Reanimatie begint met het stellen van een diagnose. Zodra de diagnose is gesteld, moet er worden beoordeeld welke vorm van reanimatie het meest geschikt is. Als hartlongreanimatie vereist is, zullen er verschillende stappen worden genomen om de procedure te voltooien. Deze stappen omvatten:

  1. Controleer de ademhaling en pols van het slachtoffer
  2. Start borstcompressies als geen ademhaling of pols aanwezig is
  3. Gebruik een HLR-apparaat als het beschikbaar is
  4. Voer mond-tot-mond beademing uit als er geen mechanisch apparaat beschikbaar is
  5. Blijf borstcompressies uitvoeren totdat de patiënt een spontane ademhaling of pols heeft
  6. Als er geen positieve respons is, voer dan aanvullende behandelingen uit zoals defibrillatie
  7. Stop alleen met reanimatie als er professionele medische hulp is gekomen. 

Deze stappen kunnen helpen om de bloedsomloop, ademhaling en zuurstofvoorziening van een patiënt te herstellen in een noodsituatie, waardoor het leven van het slachtoffer kan worden gered. Het is belangrijk om te weten hoe je kunt reageren in een noodsituatie, dus iedereen die geïnteresseerd is in hartlongreanimatie raadpleegt een arts voor meer informatie. Het leren van deze techniek kan het verschil maken in een noodsituatie en mogelijk het leven van iemand redden.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland