Situatie 1: een mondkapje voor een enkele reis

Het is goed mogelijk dat je eigenlijk weinig reist met het openbaar vervoer, maar dat je nu toch een ritje hebt gepland. Voor een enkele reis of een dagje reizen heb je aan wegwerp kapjes voldoende. Deze doe je na je reis bij het restafval. Je hebt voor elke individuele reis een apart mondkapje nodig. Reis je van A naar B en later weer terug van B naar A, dan heb je dus aan twee mondkapjes voldoende. Ben je van plan om meer te reizen, bijvoorbeeld van A naar B, van B naar C en van C naar A, dan heb je drie kapjes nodig. Ook in de taxi zijn mondkapjes verplicht. Wegwerp mondkapjes koop je op het station, bij de drogist of online. Koop een pakje van 5 en je hebt voor die dag vast voldoende.

Situatie 2: mondkapjes voor regelmatig reizen

Reis je regelmatig met het openbaar vervoer, dan is het duur en milieuonvriendelijk om daar elke keer wegwerp mondkapjes voor aan te schaffen. Omdat er mondkapjes zijn, mogen we weer reizen en dat is voor veel mensen reden om daar gebruik van te maken. Reis je met regelmaat, dan investeer je in een aantal stoffen mondkapjes. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken. Je moet dan wel weer een schoon mondkapje gebruiken voor elke individuele reis. In plaats van hem in de prullenbak te doen, neem je je gebruikte mondkapje mee in een luchtdicht tasje. Stoffen kapjes zijn te koop bij de drogisterij, op het station en online. Koop een mondkapje (of maak hem zelf) met een opdruk, in een kleur die bij je outfit past of met een leuk patroon.

Situatie 3: mondkapjes die beter beschermen

De niet-medische mondkapjes die in het openbaar vervoer verplicht zijn beschermen je niet tegen het oplopen van het virus. Ze zorgen ervoor dat jij het niet kunt overdragen als je het hebt. Wil je wat extra zekerheid, omdat je kwetsbaar bent of omdat je bang bent dat mensen in het openbaar vervoer mondkapjes dragen van slechte kwaliteit of niet volgens de regels, dan zijn er niet-medische mondkapjes met filter. Deze houden het virus ook tegen voordat het bij je komt, maar je laat het assortiment medische kapjes onaangetast. Een mondkapje kopen met filter is te krijgen in stoffen- en wegwerp vorm en biedt je net wat extra zekerheid.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland