Onderstaand een aantal voordelen die u kunt ervaren als u ervoor kiest om een cooling-down te implementeren na het uitvoeren van fysieke activiteit.
Door rustig te bewegen en diep adem te halen tijdens de cooling-down, kunt u ademhaling weer normaliseren. Dit zorgt voor een meer ontspannen gevoel en het gevoel van voldoening, dat u klaar bent met de inspanning.
Stretchen tijdens de cooling-down verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van uw spieren en gewrichten. Dit bevordert een gezonde bewegingsvrijheid en kan de kans op blessures verminderen. Wees wel voorzichtig en rek en strek niet te hard, dit kan namelijk weer de kans op een blessure vergroten.
Een rustige cooling-down biedt ook mentale voordelen. Het geeft u de kans om te ontspannen na een intensieve training, wat kan bijdragen aan stressvermindering.
Onderstaand verschillende nadelen van een cooling-down. Uiteraard kan dit subjectief zijn, maar net zoals de voordelen zullen ook de nadelen voor iedereen anders worden ervaren.
Misschien had u dit niet verwacht, maar ons onderzoek toont aan dat een cooling-down geen wetenschappelijk aangetoond voordeel heeft als het op herstel aankomt. U zult dus niet sneller herstellen als u structureel een cooling-down uitvoert. U doet het vooral voor het gevoel dat wordt ervaren tijdens en na deze afkoeling.
Sommige mensen ervaren een cooling-down als tijdrovend, vooral als ze beperkte tijd hebben voor hun training. Dit kan leiden tot het overslaan van deze fase.
Een cooling-down is dus een optionele stap in een trainingsroutine, geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Het biedt geen wetenschappelijk aangetoonde voordelen voor zowel uw fysieke als mentale welzijn en minimaliseert de risico's van blessures. Neem de tijd om uw lichaam te laten herstellen na een training en ga vervolgens weer gemotiveerd aan de slag. Een cooling-down is hierbij dus niet nodig, maar zal zeker geen extra schade aanrichten als u ervoor kiest dit toch uit te voeren.