Symptomen

Symptomen van maculadegeneratie zijn onder andere verlies van centraal gezichtsvermogen, waardoor mensen slechter kunnen zien in het midden van hun gezichtsveld. Ze kunnen ook wazig of vervormd zien, een verslechtering van de contrastgevoeligheid en kleurenblindheid ervaren. Sommige patiënten melden ook slechter zicht in één oog dan in het andere.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor maculadegeneratie, afhankelijk van de ernst en het type maculadegeneratie. De meest voorkomende opties omvatten:

Vitamine-therapie

Patiënten krijgen tabletten en injecties met vitamines die helpen bij het behouden van zicht.

Laserbehandeling

Een laser wordt ingezet om schade aan het macula te behandelen. Deze procedure kan de progressie van de ziekte vertragen en visueel verlies voorkomen.

Chirurgische ingreep

In sommige gevallen wordt chirurgische behandeling aanbevolen, zoals een staaroperatie of implantatie van een intraoculaire lens.

Geneesmiddel therapie

In sommige gevallen kan medicijnen worden voorgeschreven om visuele verlies en gezichtsverlies te verminderen.

Het is belangrijk om de behandelingsopties met een arts te bespreken, evenals het beheer van andere medische aandoeningen die maculadegeneratie kunnen verergeren. Houd ook regelmatige oogonderzoeken aan om veranderingen op te sporen en vroegtijdige behandeling te krijgen. Met de juiste zorg is het mogelijk om visuele functies zo goed mogelijk te behouden of herstellen.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland