Oorzaak

Longontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriële of virale infecties. De bacterie die de meeste gevallen van longontsteking veroorzaakt, is Streptococcus pneumoniae. Andere bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken, zijn Haemophilus influenzae, Chlamydia pneumoniae en Mycoplasma pneumoniae. Soms kan ook een schimmelinfectie longontsteking veroorzaken.

Symptomen

De symptomen die optreden bij longontsteking kunnen afhankelijk zijn van de oorzaak, maar in het algemeen omvatten ze hoesten met of zonder slijmproductie, koorts, kortademigheid, vermoeidheid en pijn in de borst. Andere symptomen kunnen ook optreden afhankelijk van de ernst van de infectie, zoals hoofdpijn, braken en diarree. Als u longontsteking ervaart, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw arts.

Behandeling

De behandeling van longontsteking hangt af van de oorzaak en de ernst van de infectie. In het algemeen zal een arts antibiotica voorschrijven om bacteriële infecties te behandelen. Voor virale longontsteking wordt meestal geen medicatie voorgeschreven, maar de arts kan pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol voorschrijven om symptomen te verlichten. In ernstige gevallen kan een arts hospitalisatie adviseren om het lichaam te helpen bij de bestrijding van de infectie en om complicaties van longontsteking te voorkomen.

Risicofactoren

Hoewel longontsteking kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, zijn sommige mensen meer vatbaar voor de infectie dan anderen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem door ziekte of medicatie zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor longontsteking. Ook mensen met onderliggende aandoeningen zoals astma, COPD of hartaandoeningen hebben een verhoogd risico op longontsteking.

Preventie

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om het risico op longontsteking te verminderen. Deze omvatten goede handhygiëne, zoals regelmatig uw handen wassen met zeep en water of handalcohol gebruiken; en voldoende rusten en uitrusten om het immuunsysteem te versterken. Het is ook belangrijk om contact met zieke personen te vermijden, vooral als ze bepaalde symptomen zoals koorts en hoesten vertonen. Om schimmelinfecties te voorkomen, moet u de luchtvochtigheid in huis op peil houden door regelmatig ventileren en ventilatoren gebruiken. Als u een verzwakt immuunsysteem heeft of als u een lange tijd in het hospitaal of een verzorgingstehuis doorbrengt, is het belangrijk om de arts op de hoogte te stellen en regelmatig te worden gecontroleerd.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland