Symtomen

Het meest voorkomende symptoom van staren is een wazig centraal zicht of moeite met het zien van fijne details in dingen zoals tekst, gezichten of objecten. Er kan ook vervorming optreden bij het kijken naar rechte lijnen en donkere vlekken in uw centrale gezichtsveld. Andere symptomen zijn onder meer gevoeligheid voor licht, dubbel zien of moeilijkheden bij het aanpassen van lichte naar donkere omgevingen. Als u een van deze veranderingen in uw gezichtsvermogen ervaart, dient u een optometrist te raadplegen voor verder onderzoek en diagnose.

Behandeling

De primaire behandeling voor staar is een operatie. Tijdens deze kleine en relatief snelle procedure wordt het troebele gedeelte van de lens verwijderd en vervangen door een kunstmatige intra-oculaire lens (IOL). Na de procedure kunt u vaak al binnen een paar dagen verbetering in uw gezichtsvermogen merken. In sommige gevallen kan staar ook worden behandeld met medicatie, laser therapie of een combinatie van beide.
Het is belangrijk om regelmatig controles bij de oogarts te doen om ervoor te zorgen dat het staren onder controle blijft en uw visuele gezondheid behouden blijft. Als uw staar niet tijdig behandeld wordt, kan het leiden tot meer ernstige aandoeningen zoals maculadegeneratie of blindheid. Met regelmatig onderzoek en adequaat optreden kunt u de schade van staren beperken. Als u last heeft van staar, aarzel dan niet om een oogarts te raadplegen voor verdere diagnostiek en behandeling.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland