Symptomen

Ongeacht waar het begint, ALS tast alle spieren aan in het lichaam. De meest voorkomende symptomen zijn spierzwakte, atrofie en spasmen. Andere symptomen die optreden bij ALS omvatten:

  • Veranderingen in de stem of slikklachten
  • Moeite met het uitspreken van woorden of het helder maken van klanken
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de armen en benen
  • Moeite met het bewegen van ledematen
  • Verminderd evenwicht en coördinatie
  • Verhoogde spierkrampen, gespannenheid of stijfheid
  • Moeite met ademhalen of eten

Oorzaken

De oorzaak van ALS is niet precies bekend, maar experts denken dat het veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische, milieu- en levensstijlfactoren. Sommige mensen kunnen meer vatbaar zijn voor ALS omdat ze bepaalde genetische mutaties hebben. Anderen lopen meer risico als gevolg van blootstelling aan milieuverontreiniging, roken of bepaalde chemicaliën.

Behandeling

Er is geen remedie voor ALS, maar er zijn behandelingen beschikbaar om symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Behandelingen kunnen bestaan uit fysiotherapie om spierkracht en functie te behouden, medicijnen om spasmen te verlichten, voedingssupplementen om vermoeidheid te verminderen, en machines die helpen bij het ademen. Daarnaast kunnen antispasmodica worden toegediend om spierspasmen te verlichten en kan er een voedingskatheter worden geïmplanteerd om voedsel en vocht bij te leveren. In sommige gevallen kan een ventilator worden gebruikt om de longen te ondersteunen. Sommige patiënten hebben baat bij alternatieve therapieën zoals acupunctuur, massage en sessies met psychotherapeuten. Ook is er ondersteuning beschikbaar voor ALS-patiënten via verschillende organisaties en verenigingen.

Hoewel er geen remedie is voor ALS, zijn er behandelingen beschikbaar om symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Bij het beheersen van ALS is het belangrijk om een gezond leefpatroon aan te houden, zoals het eten van gezond voedsel en regelmatige lichaamsbeweging. Het is ook belangrijk om stress te vermijden, voldoende rust te nemen en goede sociale steun te hebben. Er zijn veel middelen beschikbaar om ALS-patiënten te helpen bij het omgaan met hun ziekte, zoals informatie over de aandoening en ondersteuning van andere ALS-patiënten.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland