De oorzaak van wiegendood

De oorzaak van wiegendood is onbekend, het is daarom ook ontzettend lastig om dit te voorkomen. Wel kunt u extra letten op een aantal factoren om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken.

Ligging

Het is belangrijk om uw baby op de rug te leggen om te slapen om het risico op wiegendood te verminderen. Buik- en zijligging kunnen het risico op wiegendood verhogen.

Slaapomgeving

De slaapomgeving van uw baby moet veilig zijn en vrij van obstakels zoals knuffels, kussens en dekens. Let er ook op dat het matras stevig is en dat er geen opening is tussen het matras en de zijkanten van het wiegje.

Roken

Blootstelling aan tabaksrook kan het risico op wiegendood verhogen. Het is belangrijk om niet te roken tijdens de zwangerschap en de baby niet bloot te stellen aan tabaksrook.

Temperatuur

Een te warme slaapomgeving kan het risico op wiegendood verhogen. Zorg ervoor dat de slaapomgeving van uw baby koel en goed geventileerd is.

Voeding

Het geven van borstvoeding kan het risico op wiegendood verminderen. Het is ook belangrijk om uw baby niet te laten oververmoeid raken door te lang te slapen tussen voedingen.

Risico verminderen

Er zijn geen bekende behandelingen of medicijnen om wiegendood te voorkomen. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om het risico op wiegendood te verminderen. Het is ook belangrijk om de gezondheid van uw baby goed in de gaten te houden en contact op te nemen met uw huisarts als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw baby.

Als uw baby overlijdt aan wiegendood, kan dit een zeer moeilijke tijd zijn voor u en uw gezin. Het is belangrijk om steun te zoeken bij vrienden en familie, en om professionele hulp te overwegen om u te helpen deze moeilijke periode door te komen. Er zijn verschillende organisaties die steun bieden aan families die te maken hebben gehad met wiegendood.
 

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland