Symptomen

Symptomen van epilepsie kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen zijn aanvallen, waarbij de patiënt plotseling bewegingen maakt, zoals stuiptrekkingen of spierspasmen. Tijdens de aanval worden het bewustzijn en de mentale functie verstoord. Er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals een verandering in smaak, geur of zicht, lichtflitsen of hallucinaties.

Oorzaken

Epilepsie wordt vaak veroorzaakt door genetische factoren die hebben bijgedragen aan een verhoogd risico op de aandoening. Erfelijkheid is echter niet de enige oorzaak; onderzoek heeft aangetoond dat er ook andere medische en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen. Een beroerte, hoofdletsel of infectie kan bijvoorbeeld epilepsie veroorzaken. Sommigen denken dat het een chemische of elektrische verstoring in de hersenen is die de aanval veroorzaakt.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor mensen met epilepsie. Geneesmiddelen zoals anticonvulsiva kunnen de frequentie en ernst van aanvallen verminderen. Soms is een operatie vereist, waarbij bepaalde delen van de hersenen worden verwijderd om de epilepsie te behandelen. Er zijn ook andere behandelingen zoals voedingstherapie, die soms wordt gebruikt als adjuvante therapie voor de behandeling van epilepsie.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland