Welke hormonen produceren ze?

Hypothalamus

De hypothalamus produceert een aantal hormonen zoals het neurohormoon ocytocine en andere releasing hormonen die de hypofyse beïnvloeden.

Schildklier

De schildklier produceert triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4), die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling.

Hypofyse

De hypofyse produceert ook hormonen, zoals het groeihormoon en andere hormonen die betrokken zijn bij het regulatie van verschillende lichaamsfuncties.

Bijnieren

De bijnieren produceren ook hormonen zoals glucocorticoïden en mineralcorticoïden, die het bloedsuikergehalte beïnvloeden.

Eierstokken

Tenslotte zijn er de eierstokken, die oestrogeen en progesteron produceren, die belangrijk zijn voor de reproductieve gezondheid.

Oorzaak

Afwijkingen in hormonale functie kunnen optreden als gevolg van verschillende dingen. Het kan het resultaat zijn van een onderliggend medisch probleem zoals diabetes, hypothyreoïdie of Cushing-syndroom. Het kan ook het gevolg zijn van stress, trauma, bepaalde medicijnen, veroudering en milieuverontreiniging.

Symptomen

Hormonale afwijkingen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de aandoening. Algemene symptomen die kunnen optreden bij hormonale problemen zijn: gewichtstoename of -verlies, vermoeidheid, veranderingen in stemming en libido, slechte concentratie, hoge bloeddruk en andere tekenen van een onevenwichtige hormoonhuishouding.

Behandeling

De behandeling voor hormonale afwijkingen zal afhankelijk zijn van de oorzaak. Als het is veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem, dan zal behandeling gericht zijn op het verminderen van de symptomen ervan. Bij sommige aandoeningen, zoals hypothyreoïdie, worden hormonale supplementen voorgeschreven om de hormoonbalans te herstellen. In andere gevallen kan therapie nodig zijn om ervoor te zorgen dat het lichaam goed blijft functioneren.

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de problemen te verhelpen.

Hormonale afwijkingen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken en het is belangrijk om ze te behandelen zo snel mogelijk. Als u denkt dat u last heeft van een hormonale afwijking, neem dan contact op met uw arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk onze partners
Limburg Brabant Zuid-Holland Utrecht Gelderland