Zindelijk maken

Onderwerp uit hoofdstuk 1.3 De peuter en kleuter

Het kan een moeilijke periode in het leven zijn van zowel het kind als de ouders wanneer u uw kind zindelijk probeert te maken. Of het mogelijk is, de juiste aanpak, simpelweg het zal een mijlpaal zijn in een reeks van velen.

De meeste ouders, stellen als eerste de vraag:  “Wanneer is het de beste tijd om met zindelijk maken aan te vangen?”

Dat is niet een gemakkelijk te beantwoorden vraag, want elk kind is verschillend. Het kan zijn dat uw eerste kind misschien al na 24 uur oefenen zindelijk op een leeftijd van 24 maanden was, maar het is ook mogelijk dat de tweede tegen de tijd van zijn derde verjaardag nog tegenstribbelt. Het kan van kind tot kind verschillen hoe bereidwillig ze zijn om zindelijk te worden.

De meeste artsen adviseren in het algemeen nooit een kind proberen zindelijk te maken vóór de leeftijd van 18 maanden, en veel zijn er zelfs van mening dat dit ook nog te vroeg is, dit naast de zeldzame gevallen. Of het kind moet zelf heel graag zindelijk willen worden, tegenwoordig adviseren de meeste artsen te wachten tot hij een leeftijd van 2 à 2,5 jaar heeft.

Later ontwikkelt de zindelijkheid ’s nachts pas. Grotendeels van de meeste kinderen blijft nog verscheidene maanden nadat ze overdag zindelijk zijn geworden ’s nachts nog wel een luier dragen. In de meeste gevallen zijn kinderen van rond de 3 jaar wel zindelijk, toch plast 40 procent van de driejarigen minstens nog een keer per maand in bed.

Er zijn verschillende tekenen waar u als ouder op kunt letten om te bepalen of het een goede tijd is om met het zindelijk maken aan te vangen. Houdt u er wel rekening mee dat de training niet direct succesvol hoeft aan te slaan. U kunt het enkele dagen proberen, maar wanneer het kind duidelijk niet geïnteresseerd is of tegensputtert, stel dan uw plan nog een paar weken uit. Het kan zijn dat het de volgende keer wel lukt.

De volgende tekenen wijzen erop dat uw kind klaar voor de zindelijkheidstraining is:

 1. Indien uw kind woorden zoals ’potje’, ’pie pie’, of ’ba ba’ gebruikt.
 2. Indien het kind heeft toegekeken hoe de w.c. door anderen wordt gebruikt.
 3. Indien het kind zelf aangeeft dat het nat of vies is en een nieuwe luier om wil.
 4. Indien het kind de darm- en blaasfunctie korte tijd kan beheersen, dat wil zeggen dat uw kind de ontlasting en plas kan uitstellen tot het geschikte moment.

Als u eenmaal hebt besloten dat de tijd rijp is, dan zijn er nog enkele voorzieningen nodig.

 1. Een kinderstoeltje met daarin een potje wat op de grond staat. Er bestaan ook w.c.-brillen (brilverkleiners) voor kinderen die op de normale w.c. passen, maar de meeste kinderen geven toch de voorkeur aan het potje. Dat geeft uw kind niet alleen de mogelijkheid er net zo vaak op en af te gaan als hij zelf wil, maar tevens kan uw kind hierop ook beter ’drukken’, omdat hierbij de voeten op de grond staan. Wanneer u het potje een paar weken voordat u met de training wilt beginnen aanschaft, dan kan het kind ermee vertrouwd raken.
 2. Behalve complimentjes kunt u ook favoriete traktaties geven, wanneer u uw kind een tastbare beloningen wilt geven.

U bent nu klaar om met de training aan te vangen. Zeg tegen uw kind dat hij nu alleen  onderbroekjes gaat dragen net zoals de grote jongens en meisjes. U kunt de luiers voor het middagslaapje en voor bedtijd bewaren.

U kunt op verschillende manieren te werk gaan bij de training. Het maakt niet uit voor welke manier u uiteindelijk kiest, maar zorg er in ieder geval voor dat u van de w.c. geen strijdperk maakt.

De meeste artsen raden aan om uw kind in dit opzicht helemaal vrij te laten en verder geen enkele druk op hem uit te oefenen. Vraag uw kind of hij op het potje wil. Indien het antwoord nee is, dring er verder dan niet op aan. Indien uw kind één minuutje zit maar niets doet, laat hem dan opstaan van het potje. Indien uw kind wel plast of poept, wees dan goed royaal met uw complimentjes. Indien er echter ’ongelukjes’ gebeuren (en die momenten zullen er ongetwijfeld zijn), wordt dan vooral niet boos op uw peuter en zorg ervoor dat hij zich niet hoeft te schamen.

Zindelijk maken

Er zijn ook andere methoden die van dezelfde beginselen uit gaan maar deze vergen een grotere betrokkenheid van de ouders. U zet uw kind hierbij met tussenpozen op het potje en vraagt hem om “pie pie” te doen. Wanneer uw kind weigert om mee te werken, dan kunt u proberen om uw peuter af te leiden met boekjes of spelletjes. Indien het kind niet binnen vijf minuten iets gedaan heeft, haal uw kind dan van het potje af en probeer het later nog een keer. Wanneer uw kind wel iets heeft gedaan, geef hem dan complimentjes. Eventueel kunt u beloningen zoals een traktatie of een presentje geven.

Enige maanden nadat uw kind overdag zindelijk geworden is, dan kunt u proberen om uw kind zonder luier in bed te leggen. Als u uw kind vlak voordat hij naar bed toe gaat nog even naar de w.c. laat gaan,  kan dat de zindelijkheid ’s nachts bespoedigen.

De beheersing van de blaas- en darmfunctie treedt bij sommige kinderen gelijktijdig op, maar bij anderen kinderen na elkaar.

De training kan in de meeste gevallen binnen twee maanden voltooid zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan dat betekenen dat uw kind nog te jong is, en dan moet u het waarschijnlijk over een paar weken of maanden nog een keer proberen.

Als uw kind toch al ouder dan 2,5 jaar is en na twee maanden nog niet zindelijk is, dan verzet hij zich waarschijnlijk tegen de training. Van dit verzet is de belangrijkste oorzaak een te grote aandrang van de kant van de ouders. Meestal heeft men op deze kinderen te veel druk uitgeoefend; sommige kinderen zijn gedwongen om een lange tijd op het potje te zitten. Hierdoor is de beheersing van de blaas- en darmfunctie een ‘politieke’ kwestie geworden in de ogen van uw kind.

Als u probeert een weerspannig kind te trainen in zijn zindelijkheid, dan kunt u de verantwoordelijkheid ook leggen bij het kind zelf. Zeg tegen hem dat u niet van plan bent om hem er steeds aan te herinneren dat hij naar de w.c. moet gaan, maar dat hij dat uit zich zelf moet gaan doen. Als uw peuter één dag geen natte of vieze broek heeft gehad, beloon hem dan hiervoor. U kunt een soort beloningssysteem uitproberen, zoals het aanschaffen van een dagkalender en het tekenen van één ster daarop voor elk keer als uw kind de w.c. succesvol heeft gebruikt. Wanneer uw kind een ongelukje heeft gehad, verschoont u hem en betrek uw peuter bij het opruimen van de rommel, bijvoorbeeld om hem daarbij te laten toekijken. Maar het is wel belangrijk dat u hem niet straft of kwaad op hem wordt. U moet vooral proberen om geduldig te blijven, ook al is dat soms misschien moeilijk.

Encopresis en enuresis.

Encopresis houdt in het hebben van onwillekeurige ontlasting op oudere leeftijd dan waarop de meeste kinderen zindelijk zijn geworden. Het is niet een ziekte, maar het kan een symptoom van obstipatie zijn of van emotionele moeilijkheden (er is haast nooit een lichamelijke oorzaak).

Bedwateren (enuresis) is ook bij kleuters een veel voorkomend probleem.

1 reactie op “Zindelijk maken”

 1. Een goede manier van kinderen begeleiden bij het zindelijk worden is inderdaad heel belangrijk.
  Recente inzichten laten echter zien dat kinderen met anderhalf jaar dag en nacht uit de luiers kunnen zijn. De heer Wyndaele, professor in de urologie is een van de onderzoekers die hier meer gegevens over heeft.
  Zelf ben psycholoog ik moeder van zes kinderen. Al mijn kinderen waren met 1,5 jaar dag en nacht zindelijk. Mijn ervaringen hierover staan op: http://www.spelendzindelijk.nl

  Succes ermee!

Laat een reactie achter