Ziekte van Raynaud

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Vingers en tenen worden wit bij blootstelling aan koude, met daarbij een stekende pijn; de huid kan blauw of rood worden voordat die weer normaal wordt.

De ziekte van Raynaud, vernoemt naar de Franse arts die deze ziekte meer dan een eeuw geleden ontdekte, is het gevolg van veranderingen in de bloedsomloop welke veroorzaakt wordt doordat de kleinere bloedvaten zich spastisch samentrekken. Dit gebeurt vooral in de handen en voeten. Het is overigens normaal dat vooral de kleinere bloedvaten in armen en benen vernauwen als het koud is, echter bij mensen met de ziekte van Raynaud is deze reactie extra erg.

Afgezien van de vingers en tenen, kunnen ook de wangen, neus en oren last krijgen van deze overdreven reactie. Bijna 5% van de mensen leidt aan de ziekte van Raynaud. Vrouwen hebben beduidend meer kans hierop dan mannen. Maar liefst 5 keer vaker treedt de ziekte van Raynaud op bij vrouwen dan bij mannen. Deze ziekte treedt het vaakst op voor de veertigste verjaardag. Waarom de ziekte optreedt is niet bekend, hoewel het vaak wordt gezien als een complicatie bij andere aandoeningen zoals bindweefselaandoeningen, vaatziekten of trauma.

Raynaud fenomeen. Er is geen andere ziekte die bij de ziekte van Raynaud hoort. Het is een zelfstandige ziekte. De ziekte van Raynaud kan het gevolg zijn van sclerodermie, of wanneer iemand is blootgesteld aan bepaalde chemische stoffen, of langdurig heeft gewerkt met trillende apparaten. De symptomen van de ziekte van Raynaud worden ook wel het fenomeen van Raynaud genoemd.

Acrocyanose.
Bij een andere afwijking, acrocyanose, zijn vingers, tenen of andere weefsels blijvend koud. Net als de ziekte van Raynaud is acrocyanose geen gevolg van een of andere afwijking, maar anders dan bij de ziekte van Raynaud, zijn de aangedane gebieden bijna altijd koud. Overmatig zweten gaat vaak gepaard met het gevoel van koude.

Behandeling.
De meest mensen hebben geen last van de ziekte van Raynaud, ze vinden het wel vaak erg vervelend. Het komt bijna niet voor dat de ziekte op lange termijn werkt, zodat er zweren kunnen ontstaan aan de vingertoppen. De behandeling houdt in dat mensen die roken moeten stoppen met roken en patienten moeten extreme kou en emotionele stress proberen te vermijden. Ook de onderliggende oorzaak moet worden aangepakt.

PreventieGoede bescherming tegen de kou is nodig om de ziekte van Raynaud te ontwijken. Wanneer het buiten koud is, draag dan goede, warme kleding. Zeker de handen en voeten moeten in de winter goed warm gehouden worden.

Andere maatregelen die goed werken om de ziekte van Raynaud niet op te lopen zijn: niet roken, geïsoleerd glas voor koude dranken, warme lucht in de auto eerst een paar minuten zijn gang laten gaan voordat u wegrijdt.

GeneesmiddelenGebruik geen al of niet vrij verkrijgbare medicijnen met bèta-blokkers (tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk). Schakel over op een andere voorbehoedmiddel als u de pil gebruikt, omdat anticonceptiepillen de bloedvaten beïnvloeden en u eerder een aanval krijgt.

Als deze maatregelen niet voldoende zijn, kan de huisarts een middel voorschrijven dat voorkomt dat de bloedvaten in een kramptoestand komen, hetgeen tot de ziekte van Raynaud leidt. Deze middelen zijn echter meestal niet werkzaam. In extreme gevallen kan een operatieve ingreep worden verricht, waarbij de zenuwen die de bloedvaten regelen worden doorgesneden. Deze operatie (bekend als sympatectomie) is ook niet altijd succesvol en is vaak een laatste strohalm. Een soortgelijke ingreep (sympatisch block) kan worden gedaan door bepaalde stoffen in de sympatische zenuwen te spuiten. 

1 reactie op “Ziekte van Raynaud”

  1. [...] Zelden (0,01-0,1% van de gebruikers): hartfalen, hart onregelmatigheden, hartkloppingen. Oedeem, fenomeen van Raynaud. Samenknijpende luchtpijpen en astma-aanvallen. Diarree, obstipatie. Huiduitslag zoals jeuk, [...]

Laat een reactie achter