Waarom noemen we het middelbare leeftijd?

Onderwerp uit hoofdstuk 1.7 Middelbare leeftijd

Voor sommigen heeft de term ’middelbare leeftijd’ een negatieve betekenis. In onze op de jeugd gerichte cultuur wordt iemand van middelbare leeftijd soms gezien als iemand die zijn beste jaren al gehad heeft.

Dat is natuurlijk niet waar. Voor de meeste mensen is de middelbare leeftijd de meest productieve en vruchtbare periode van hun leven. In wezen zijn mensen van deze leeftijdsgroep de steunpilaren van de maatschappij, zowel in economisch en cultureel opzicht, als in een groot aantal andere opzichten.

De term middelbare leeftijd heeft voor verschillende mensen een verschillende betekenis. Voor sommigen begint de middelbare leeftijd bij een jaar of vijftig, voor anderen al als ze in de veertig zijn of zelfs al op hun veertigste verjaardag. Voor een gezonde zestigjarige die op het hoogtepunt van zijn loopbaan staat is het idee van al op middelbare leeftijd te zijn misschien belachelijk. Het is zelfs nog ingewikkelder. De veranderingen en ontwikkelingen die in dit hoofdstuk beschreven worden, vinden soms veel eerder of veel later plaats dan in de periode die in het algemeen wordt aangeduid met het begrip middelbare leeftijd.

middelbare leeftijd

In dit hoofdstuk wordt met de term middelbare leeftijd de periode bedoeld die ongeveer in het midden van de menselijke levenslijn ligt, de leeftijd van ongeveer 40 tot 65 jaar.

Sommige mensen bemerken in deze periode nauwelijks lichamelijke veranderingen. Maar toch realiseren de meesten zich wel dat ze ouder worden. Sommigen moeten hun manier van leven aanpassen. Tamelijk onschuldige kwalen kunnen nog verholpen worden voordat ze op zo’n manier gaan verergeren dat ze het leven in de ouderdom gaan beheersen.

Gemakshalve worden in dit hoofdstuk de voor- en nadelen van de middelbare leeftijd in twee groepen ingedeeld: de ene gaat over de manier van leven, de andere behandelt de veranderingen die met de gezondheid te maken hebben.

Laat een reactie achter