Voedingsrisico’s bij alcoholisme

Onderwerp uit hoofdstuk 5.1 Voeding

De problemen die door alcohol worden veroorzaakt zijn legio. Zij raken vrijwel alle aspecten van het leven van een alcoholicus. Niet de minste zijn de voedingstekorten en afwijkingen die langdurig en zwaar drinken dikwijls met zich meebrengt.

Alcohol bevat alleen maar ’lege calorieën’, dat wil zeggen calorieën die uitsluitend energetische waarde hebben en geen verdere voedingswaarde. Alcoholisten vervangen hun maaltijden gewoonlijk door alcohol en daardoor mist hun voeding essentiële voedingsstoffen.

Onvolwaardige voeding is echter niet het enige probleem. Veel belangrijke voedingsstoffen, in het bijzonder thiamine en foliumzuur (twee van de zogenoemde B-vitaminen), worden slecht opgenomen. Bovendien vindt er een ophoping van vet plaats dat in slechts gedeeltelijk gemetaboliseerde vorm in de lever wordt opgeslagen. Al spoedig zwelt de lever, waardoor een toestand ontstaat die ’vettige leverdegeneratie’ wordt genoemd. De leverfunctie gaat nu achteruit.

Buitensporig alcoholgebruik kan uiteindelijk leiden tot een toestand die bekend is als ’levercirrose’. Een deel van de eiwitten wordt in de beschadigde (cirrotische) lever zodanig omgezet dat ammoniak en stoffen die aminen heten ontstaan. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het lichaam waardoor bewustzijnsverlaging optreedt. Op den duur ontstaat de zogenaamde hepatische encefalopathie.

Consumptie van grote hoeveelheden alcohol kan ook maagbloedingen veroorzaken en kan de alvleesklier beschadigen met als gevolg pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier). Beide complicaties kunnen dodelijk verlopen. Ook speelt overmatig alcoholgebruik een belangrijke rol bij het ontstaan van slokdarmkanker.

Laat een reactie achter