Verrekte spier.

Onderwerp uit hoofdstuk 3.7 Bewegingsapparaat

Klachten en verschijnselen

  • Plaatselijke pijn op het moment van het gebeuren, met daarna gevoeligheid en zwelling.
  • Stijfheid en gevoeligheid gedurende de eerste 24 uur na de verrekking.
  • Als de indruk bestaat dat de betreffende spier helemaal niet meer werkt, kan er sprake zijn van een spierscheur.

Wanneer er een erg grote kracht wordt gevraagd van een spier kan deze verrekend. Bij een lichte verrekking, zoals bij een overrekking of overbelasting, is er geen krachtverlies maar is er wel sprake van pijn.

Wanneer de verrekking ernstiger is kunnen er scheurtjes in de spiervezels zijn gekomen, hierbij trekt de spier samen en zal er een inwendige bloeding optreden. Heel soms komt het voor de spier gedeeltelijk al dan niet helemaal is doorgescheurd.

Een verrekking van de hamstrengen is een veel voorkomend letsel aan de spieren. De hamstrengen zijn spieren aan de achterzijde van het bovenbeen die ervoor zorgen dat de knie kan buigen en de heup kan strekken. Wanneer je pijn hebt aan de achterkant van de bovenbeen en wat minder kracht hebt kan het zijn dat je een hamstrengblessure hebt. Wat ook veel voorkomt is de zogenoemde zweepslag, een plotselinge verrekking van de kuitspier tijdens sportbeoefening.

Ook de liesblessure komt redelijk vaak voor. Bij een liesblessure gaat het niet om een bepaalde spier, maar om het totale aantal pezen en spieren (zowel buik-, bovenbeen-, als bekkenspieren) die in de lies aanhechten en beschadigd kunnen zijn. De pijn of de spierkrampen in de lies kunnen het gevolg zijn van langdurige overbelasting, maar ook van een enkele stoot.

Diagnose. In het betreffende gebied bestaat een zeurende pijn, samen met spierkrampen en zwelling. Om een botbreuk uit te sluiten wordt soms een röntgenfoto gemaakt.

Hoe ernstig is een verrekte spier? Bij de meeste spierletsels kunt u na een correcte behandeling en voldoende rust, een volledig herstel verwachten.

Maar als u denkt dat de spier gescheurd is of dat er sprake van een botbreuk is en als de pijn langer dan enkele dagen duurt, is deskundige hulp noodzakelijk. Bij ernstige beschadigingen kan zelfs een operatie nodig zijn.

Behandeling. De eerste 24 uur na het ongeval bestaat de behandeling uit het enkele malen aanbrengen van ijspakkingen op het betreffende gebied. Daarna wordt meestal warmtetherapie gegeven in de vorm van warme baden of een warmteverband. Soms, vooral als er een sterke zwelling is, wordt de ijsbehandeling veel langer toegepast. Het betreffende lidmaat moet hoog worden gehouden en een elastisch, licht drukkend verband kan dienen om de zwelling te beperken. Leg het verband echter niet te strak aan. Als de getroffen spier nog pijnlijk is, moet u hem niet gebruiken. Dit duurt meestal slechts enkele dagen.

Geneesmiddelen. Bij blessures kan een pijnstiller (zoals paracetamol of aspirine) worden genomen. In de meeste gevallen van een onsteking en zeker bij ernstige gevallen zal de dokter een niet-steroïdaal antiflogisticum voorschrijven. Deze verzacht de pijn maar gaat ook de onsteking tegen. Omdat deze antiflogistica nogal eens maagpijn veroorzaken, zijn de varianten in de vorm van crèmes, gels en sprays populairder. Verwacht hiervan geen wonderen, want het effect is matig. Langer dan een week smeren heeft weinig zin.

Operatieve behandeling. Bij een echte spierscheuring is een operatie de aangewezen behandeling.

Preventie. Ter voorkoming van spierblessures zijn speciale training en het routinematig uitvoeren van rek- en ontspanningsoefeningen voordat u met sporten begint van groot belang. In bepaalde gevallen kan bij slecht ontwikkelde spieren een speciaal daarop gericht oefenprogramma helpen deze te versterken en daardoor blessures te voorkomen.

2 reacties op “Verrekte spier.”

  1. Bij deze, het spijt ons. Je mag onze reacties verwijderen. Het was wel waar over dat ik niet weet welk geneesmiddel tegen versleten heupen helpt. Sorry voor het ongemak want er waren twee kinderen die mijn account hackte en toen deze reacties plaatste.

    xoxo

  2. Bij deze zijn de reacties verwijdert.

Laat een reactie achter