Verminderde steun van de bekkenorganen

Onderwerp uit hoofdstuk 4.8 Vrouw & Gezondheid

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Een uitpuiling in de vaginawand.
  • Een zwaar gevoel bij het persen, soms met rugpijn.
  • Stress incontinentie (bij lachen of hoesten verlies van een beetje urine).
  • Problemen bij de urinelozing of ontlasting.
  • Een gevoel van verzakking of druk in het bekken als de vrouw iets optilt of als zij erg lang staat.

De organen onder in de buik (de blaas, baarmoeder, dunne darm) worden ondersteund door de bekkenbodem, een laag van spieren en banden. De spieren hebben ook een taak om de urinebuis af te sluiten waar deze uit de blaas komt. Ze kunnen opgerekt of slap worden als gevolg van bevallingen, ouderdom of een erfelijke aanleg. In dat geval kunnen inwendige organen prolaberen, dat wil zeggen dat ze verzakken. Dit kan de hierboven genoemde klachten of helemaal geen klachten geven. Prolaps of verzakking komt meer voor bij oudere vrouwen en bij vrouwen die meer dan één kind hebben gekregen.

De baarmoeder kan verzakken in de vagina. In extreme gevallen kan de baarmoederhals zelfs uit de opening van de vagina steken. Als de blaas of urinebuis verzakt, veroorzaakt dit een uitpuiling in de voorste vaginawand. Een uitpuiling in de achterwand duidt op een verzakking van de dunne darm of de endeldarm (rectum). In dat geval kan de ontlasting klachten geven.

Diagnose. De diagnose van uitpuiling in de vaginawand is makkelijk te stellen tijdens een inwendig onderzoek. De arts kan de urine na laten kijken om een urineweginfectie uit te sluiten, die de klachten kan verergeren.

Hoe ernstig is een verminderde steun van de bekkenorganen? Kleine verzakkingen komen regelmatig voor, vooral bij oudere vrouwen. Bij een kleine verzakking die nauwelijks of geen klachten geeft, is er geen noodzaak voor een snelle behandeling. Lichamelijke oefeningen en een dieet kunnen het probleem oplossen. Als de blaas of urinebuis echter verzakt, kan urine gedurende lange tijd achterblijven in de blaas, waardoor een broedplaats voor bacteriën ontstaat. Hierdoor kunnen herhaaldelijk urineweginfecties ontstaan. Een operatief herstel kan dan de beste oplossing zijn. Een verzakking van de endeldarm hoeft meestal niet geopereerd te worden, tenzij de uitpuiling groot is.

Behandeling. Wat u zelf kunt doen. Eenvoudige lichamelijke oefeningen kunnen een goede behandeling zijn in sommige gevallen (zie Oefeningen bij incontinentie, hieronder). Bij overgewicht kan afvallen goed helpen. Als u op een vezelrijk dieet gaat, werken de darmen makkelijker.

Als deze maatregelen niet voldoende helpen, zal de arts een pessarium geven, dat is een kunststof voorwerp dat rond de baarmoederhals past en de verzakte organen ondersteunt. U kunt dit zelf regelmatig verwijderen om het schoon te maken.

Operatieve behandeling. Als een operatie nodig is, zal de gynaecoloog de verzakte organen op hun normale plaats terugbrengen en de spieren en banden van de bekkenbodem versterken. Bij een verzakte baarmoeder kan tegelijkertijd een vaginale verwijdering van de baarmoeder worden gedaan. 

Laat een reactie achter