Temazepam

Onderwerp uit hoofdstuk 6. Medicijnen

Temazepam is een benzodiazepine en wordt gebruikt als een slaapmiddel. Het is niet zo verwonderlijk dat de benzodiazepinen het inslapen vergemakkelijken. Ze ontspannen namelijk en dat is een van de eerste vereisten voor het inslapen. Wie nog over van alles ligt te piekeren, of wie nog lang heeft gewerkt en wiens lichaam nog in een staat van verhoogde activiteit is, valt niet zomaar in slaap. Naar het zich laat aanzien zijn er
dan twee mogelijkheden: men leert zich te ontspannen of men slikt slaapmiddelen. Beide zijn niet moeilijk, maar aan het tweede kleven wel nogal wat bezwaren. Gebruik van slaapmiddelen bij slaapklachten is beperkt tot een korte periode (3 weken) en langer gebruik houdt in dat u een tweede keus behandeling krijgt.

Interacties: Alcohol en andere centraal dempende stoffen (bijvoorbeeld opioïden) versterken het effect van benzodiazepinen op de hersenen. De euforie en daardoor de psychische afhankelijkheid van opioïden kunnen worden versterkt. Veel verkeersongevallen blijken mede te zijn veroorzaakt door mensen die alcohol en benzodiazepinen combineerden. Eén glaasje kan al genoeg zijn. Bij bloedonderzoek is er dan officieel geen bewijs van dronkenschap, maar het gedrag is wel zo.

Wat adviseren de richtlijnen voor artsen? In overleg komen huisartsen, specialisten en apothekers tot zogenaamde richtlijnen. Dat zijn afspraken over wat de beste behandeling is voor bepaalde klachten. Het zijn nooit richtlijnen over één speciaal medicijn. Als je arts nu iets heel anders voorschrijft en je begrijpt het niet helemaal, informeer dan waarom hij nietvolgens de afgesproken richtlijnen voorschrijft. Waarschijnlijkkan je arts je uitleggen waarom hij dat doet. Blijf altijd in gesprek met je arts over de behandeling omdat als je begrijpt waarom je iets slikt je ook in staat bent mee te denken. Bij slaapproblemen moet de nadruk liggen op een oplossing zonder medicijnen. Dat stellen alle richtlijnen voor artsen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert: Besteed aandacht aan de houding van de patiënt ten opzichte van de slaap. Geef informatie over normale slaap.

 • Spreiding in individuele slaapduur is s-ro uur; inslaaptijd gemiddeld 15minuten, aantal onderbrekingen slaap 2-3 keer.
 • Ouderen slapen oppervlakkiger en korter.
 • In loop van nacht wordt slaap ondieper en is kortdurend wakker worden normaal.

Volg slaapadviezen zoals:

 • Vermijd in de uren voor het slapen gaan koffie, alcohol, copieuze maaltijden, forse inspanning; lichamelijke inspanning overdag of vroeg in de avond is wel aan te raden.
 • Zorg voor een goed bed en een plezierige atmosfeer in de slaapkamer.
 • Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen ofte vrijen.
 • Ga pas naar bed als je slaperig bent.
 • Sta op als je na een kwartier nog niet slaapt en ga pas weer naar bed als je slaperig bent.
 • Sta elke dag op dezelfde tijd op, ook als je denkt maar kort geslapen te hebben.
 • Doe geen dutjes overdag.
 • Bedenk: niet slapen is geen ramp.
 • Geef voorlichting over het verstorende effect van alcohol, coffeïne, nicotine en (soft)drugs op de slaap.
 • Slaapverstorende medicatie (psychofarmaca, bètablokkers, codeïne, NSAID’s en statines) eventueel verminderen of vervangen.
 • Adviseer zo nodig spierontspanningsoefeningen, cognitieve gedragstherapie of een slaapcursus.

Is er dan helemaal geen rol voor slaapmiddelen? De Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) zegt daarover: ‘Slaapmiddelen komen alleen in aanmerking als het functioneren overdag gestoord is. Alleen incidentele toepassing of kortdurend gebruik gedurende maximaal twee weken is voor nieuwe patiënten nog als verantwoord te beschouwen. Kortwerkende slaapmiddelen als temazepam, zolpidem, lormetazepam en zopieion in een lage dosering zijn daarbij de middelen van eerste keus.’

Voor meer informatie over benzodiazepinen zie oxazepam.

Laat een reactie achter