Tekenen van ziekte

Onderwerp uit hoofdstuk 1.3 De peuter en kleuter

De meeste ouders die zullen bevestigen dat kleuters veelvuldig ziek zijn. Soms zijn er maanden waarin u vast lijkt te zitten in een draaideur tussen uw huis en de spreekkamer van uw huisarts. Uw kind is nog niet helemaal van een oorontsteking genezen, of uw kind heeft alweer een verkoudheid te pakken. En voor u het weet, bent u alweer bij de huisarts op bezoek.

Het is vrij begrijpelijk dat ouders bezorgd zijn wanneer hun jonge kind ten prooi valt aan elk virus dat heerst in uw buurt. U vraagt zich in uw achterhoofd toch af of er misschien iets niet helemaal in orde is met zijn gezondheid – een ernstige onderliggende ziekte die het weerstandsvermogen aantast van uw kind.

Die angst zal bijna altijd ongegrond blijken. Indien uw kind actief is en in zijn gewicht aankomt, dan zal er waarschijnlijk niks met uw kinds gezondheid aan de hand zijn. Het is nu eenmaal gewoon een feit dat jonge kinderen heel erg vatbaar voor verkoudheden, oorontstekingen, en maag-darmvirussen zijn. Het afweersysteem van uw kind moet aan veel virussen blootgesteld zijn, voordat het zijn eigen weerstand volledig ontwikkelen kan. De gewoonten van uw kind werken deze blootstelling vaak in de hand. De manier waarop jonge kinderen met elkaar spelen en omgaan is niet bepaald de manier om infecties proberen te voorkomen. Als een tweejarige een loopneus heeft, dan zal hij zich niet druk maken om ziektekiemen wanneer hij een stuk speelgoed geeft aan een vriendje. En als een vierjarige een verkoudheid heeft zal hij zich daardoor er niet van laten weerhouden om zijn vriendje te laten happen van zijn koekje.

tekenen van ziekte peuter of kleuter

Daarom is het ook geen wonder dat de gemiddelde peuter of kleuter per jaar zo’n zeven à acht keer verkoudheden heeft en zo’n twee à drie aanvallen heeft van ’buikgriep’. Doordat je deze ziekten doormaakt stelt dat ons lichaam beter in staat om infecties te herkennen en te bestrijden. In feite worden veel ziekten beter door een jong kind verdragen dan door een volwassene. Zoals de waterpokken bijvoorbeeld dat is een gewone kinderziekte die normaal gesproken goed doorstaan wordt, maar indien een volwassene de waterpokken krijgt, dan kan deze ziekte een ernstiger beloop nemen. Daarom komen sommige ziekten niet alleen dikwijls voor, maar horen ze onherroepelijk bij het opgroeien van uw kind.

Behalve de frequentie van de onschuldige ziekten is ook hoe u bepaalt of uw kind ziek is een ander probleem dat dikwijls voorkomt. Het is ook anders bij een eenjarige dan bij het oudere kind omdat de eenjarige niet in staat is om met woorden duidelijk te maken dat hij zich niet zo goed voelt. Het jonge kind kan zijn onbehagen slechts uiten door humeurig te zijn en te huilen. Wanneer uw kind een jaar of vijf is dan kan hij u zeker vertellen of hij niet zo lekker is, maar hij zal waarschijnlijk niet goed in staat zijn om u meer belangrijke informatie te geven.

Het is verder goed om in gedachte houden dat zowel bij kinderen en bij volwassenen sommige gewone kwaaltjes vaak gebonden zijn aan de seizoenen. Uw kind kan bijvoorbeeld griep hebben, als hij laat in de winter ziek is. De waterpokken zullen waarschijnlijk in het voorjaar toeslaan; verkoudheden, oorontstekingen en kroep treden vaak in de winter op; en sommige virale infecties, waaronder hersenvliesontsteking, kunnen laat in de zomer of in de herfst toeslaan.

Om u te helpen vast te stellen of uw kind ziek is, volgen hier enkele verschijnselen. U moet zich echter wel bedenken dat de ouderlijke intuïtie vaak niet te vervangen is. De meeste ouders voelen gewoon dat er iets mis is met hun kind, zelfs nog voordat het kind koorts of last van andere verschijnselen krijgt. Bij het ontbreken van duidelijke symptomen moet u op uw instinct vertrouwen. U zult nog opkijken hoe vaak u het bij het rechte eind heeft.

Peuter of kleuter koorts.

Er is sprake van koorts wanneer er bij een rectale temperatuur meer dan 38° Celsius (C) gemeten wordt of bij een orale temperatuur meer dan 37,8° C. Eén van de manieren waarop het lichaam een infectie bestrijdt is met koorts. Zonder meer is het niet een alarmsignaal. Ook is het niet noodzakelijk om de koorts te onderdrukken.

De koorts wordt door kinderen beter verdragen dan door volwassenen. Indien uw kind verder goed reageert, blijft drinken en spelen wil, is er waarschijnlijk geen reden om u ongerust over te maken.

Indien u denkt dat uw kind zich beter zal voelen, wanneer de koorts gezakt zal zijn, dan kunt u daarvoor paracetamol gebruiken.

De middelen die kunnen helpen bij het verminderen van koorts zijn: extra vocht, luchtige kleding en eventueel afsponsen met lauw water.

U kunt kinderen beter geen aspirine geven om de koorts te onderdrukken bij een virale infectie, want dan bestaat er mogelijk een verband tussen aspirinegebruik en het syndroom van Reye, een aandoening die zelfs levensbedreigend kan zijn. Je hebt ook artsen die van mening zijn wanneer je koorts agressief onderdrukt, je het afweersysteem van het lichaam verzwakt en mogelijk zelfs bepaalde ziekten zal verlengen.

Peuter of kleuter verminderde eetlust.

Als een kind ziek is heeft het vaak niet zo’n goede eetlust. Dat is een vrij normale reactie en geen reden om u ongerust over te maken. Het is niet van belang dat het kind gedurende een ziekte net zoveel als gewoonlijk eet. Het is wel belangrijk dat er voldoende vocht opgenomen wordt (hoewel het gevaar van uitdroging vaak bij de lichtere ziekten vrij klein is). U kunt beter het eten niet opdringen, maar probeer uw kind zo veel mogelijk te laten drinken, of het nu water is, vruchtensappen, ijslolly’s, bouillon of heldere (niet gebonden) soep.

Peuter of kleuter toegenomen slaperigheid.

Weer een ander ziekteverschijnsel kan zijn dat uw kind meer dan gewoonlijk slaapt. Dit is tevens een manier waarop het lichaam de infecties bestrijdt en het herstel zal bespoedigen. U moet echter contact met uw huisarts opnemen, wanneer het moeilijk wordt om uw kind wakker te krijgen of als uw kind suffig en verward is wanneer hij wakker is.

Peuter of kleuter lusteloosheid.

Het blijft verrassend hoe energiek kinderen kunnen zijn, ook al hebben ze zelfs hoge koorts. Als uw kind echter heel erg lusteloos is, geen zin om te spelen of in iets anders heeft en niet op u reageert, dan is er reden tot ongerustheid. Neem in dat geval contact op met uw huisarts om te overleggen.

Peuter of kleuter veranderingen in de ademhaling.

Bij een infectie aan de bovenste luchtwegen zijn een wat luidruchtige ademhaling en hoesten gewone verschijnselen. Indien uw kind een bemoeilijkte ademhaling heeft of snel, oppervlakkig of piepend ademt, dan moet u contact opnemen met uw dokter om te overleggen.

Peuter of kleuter diarree.

Diarree is een maag-darmstoornis die dikwijls optreedt. Lichte diarree is het lozen van enige malen papperige ontlasting; bij matige of ernstige diarree dan neemt de frequentie toe van de lozing en wordt de ontlasting steeds wateriger. Uitdroging (dehydratie) is hier het grootste gevaar, omdat het lichaam veel vocht verliest met de ontlasting.

Indien uw kind circa acht uur niet plast, huilt zonder tranen en een droge mond heeft, dan  kan het zijn dat hij uitgedroogd is. Neem dan onmiddellijk contact met uw huisarts op. Als u bloed of etter in de ontlasting vindt, hevige buikpijn, het frequent lozen van dunne ontlasting binnen enkele uren, of de combinatie van braken en waterige diarree zijn goede redenen om uw dokter in te schakelen.

Peuter of kleuter braken.

Braken kan wel of niet met diarree gepaard gaan. Indien uw kind braakt, probeer dan om hem ongeveer acht uur geen vast voedsel te geven. Uw kind kan proberen om steeds maar een kleine hoeveelheid te drinken of op ijslolly’s te zuigen. Indien hij dan na ongeveer acht uur niet meer gebraakt heeft, dan kunt u proberen om bijvoorbeeld, beschuit, crackers of kippensoep te geven. Als u bloed ziet in het braaksel of merkt dat uw kind last heeft van hevige buikpijn of een opgezette buik, wanneer uw kind ijlt, moeilijk wakker te maken is, of verschijnselen vertoont van uitdroging (geen of taai speeksel, huilen zonder tranen, niet plassen), neem dan onmiddellijk contact met uw huisarts op.

Laat een reactie achter