Stoflongen en silicose.

Onderwerp uit hoofdstuk 4.4 Ademhalings stelsel

Klachten en verschijnselen

 • Kortademigheid.
 • Hoesten, waarbij sputum wordt opgegeven (in sommige gevallen).

Hieronder zullen twee soorten stoflongen of pneumoconiose worden besproken. We zullen het hebben over de mijnwerkerslong en de stoflong van silicose. Beide stoflongen hebben als oorzaak het inademen van stofdeeltjes, zonder dat deze stofdeeltjes worden uitgehoest.

De mijnwerkerslong wordt veroorzaakt wanneer langdurige periodes anorganische stoffen worden ingeademd die zich in de longen ophopen. Deze stoffen (steenkool, silicaten en asbest) worden vooral bij bepaalde beroepen zoals bij kolenwinning, zandstralen, keramiekindustrie en asbestwinning ingeademd.

Silicose, ook wel bekend als steenlong, is een aandoening welke wordt veroorzaakt door het inademen van silicaten, met name in industriele omgeving. Silicose is een aandoening die niet onderschat mag worden. Het is een ernstige ziekte. Wanneer er mensen worden blootgesteld aan silicium, zoals bij beroepen waarbij men langdurig met steen, zand of keramiek in aanraking komt, kan het silicose tot gevolg hebben. Gelukkig moet de patiënt meer dan vijftien jaar lang aan de silicium worden blootgesteld voordat er ook daadwerkelijk silicose optreedt. Helaas kan het wel zo zijn dat er bij hoge hoeveelheden en wanneer er veel geademd wordt dat silicose al optreedt binnen een jaar. We praten dan over acute silicose, wanneer het langer duurt doordat de hoeveelheden kleiner zijn geweest hebben we het over chronische silicose.

Diagnose.

Mijnwerkerslong heeft verschillende symptomen maar alle patienten met een stoflong lijden aan ademtekort. De symptomen van silicose varieren van kortademigheid en een droge hoest in de milde vorm tot lethargie, onrustig slapen, verlies van eetlust, borstpijn en hoesten met bloed opgegeven. De diagnose van de stoflongen kan worden gesteld, wanneer er schaduwen op de röntgenfoto’s worden ontdekt. Vaak wordt er dan aan stoflongen gedacht, wanneer men weet dat er een voorgeschiedenis is aan blootstelling van silicose of koolstof. Wanneer de patiënt bloot aan blijft staan worden de schaduwen groter. Stoflongen kunnen leiden tot een massieve longfibrose. Ook kunnen de symptomen met de dag erger worden. Er kan zeer ernstige kortademigheid ontstaan, en het hoesten kan ook erger worden. Gelukkig krijgt slechts een gering gedeelte massieve fibrose.  Waardoor massieve fibrose ontstaat is niet bekend. Wel is bekend dat mensen met silicose een grotere kans hebben dat in hun longen een progressieve, zeer ernstige en uitgebreide fibrose ontstaat.

Longfibrose kan worden vastgesteld wanneer er een schaduw op de röntgenfoto zit die een diameter heeft dat groter is dan anderhalve centimeter. De gebieden kunnen samen vloeien totdat de gehele longkwab bedekt is. Wanneer dit het geval is, is de ziekte al in een erg ver stadium. Er zal dan ook nog hoest met sputum optreden. De klachten die de patiënt zal krijgen zijn veel erger dan dat het eruit ziet op de röntgenfoto.

Hoe ernstig zijn stoflongen en silicose? I

In een vroeg stadium veroorzaken ze nog geen problemen. Wanneer er een massieve fibrose ontstaat, wat bij silicose altijd gebeurt, zal de ademhaling moeilijker worden. De levensverwachting en kwaliteit van leven gaat achteruit.

Behandeling.

Voor deze ziektes zijn geen speciale effectieve behandelingen. Het is belangrijk dat de patiënt ervoor zorgt dat hij niet meer wordt bloot gesteld aan de stof. Ook is het belangrijk om te stoppen met roken. Voor de rest is het goed om te weten dat er niet contact moet worden gezocht met stoffen die de luchtwegen prikkelen. Bijvoorbeeld: koude lucht, droge lucht, zeer vochtige lucht en prikkelende dampen.

Een patiënt met silicose, die een positief tuberculinereactie krijgt, zal een extra behandeling moeten ondergaan om tuberculose te voorkomen.

De beste behandeling is om een stofmasker te dragen, of eventuele andere maatregelen te nemen. Daarnaast is het ook verstandig om niet te gaan roken.

3 reacties op “Stoflongen en silicose.”

 1. Hallo, ik heb een vraagje over betonstof wij leven al vanaf maart op beton, wij zijn verhuist en we kunnen nergens terecht voor wat novilon op de vloeren, hoeveel schade lopen mijn man en ik en onze hond op met deze langdurigheids in betonstof televen?
  ik zelf ben kortademig geworden, mijn man is hart, long en kanker patient, en onze hond vetekend ook beelden dat ze er last van krijgt.
  mijn vraag is eigelijk wat kunnen wij hier aan doen zodat het stof minder, dweilen helpt niet en stofzuigt dagelijk.
  M.V.G M. Bakker

 2. Je kunt er vanalles aan doen, zoals een ander soort vloer, bijvoorbeeld hout, laminaat, vloerbedekking, maar als dat financieel een punt is, kun je hem
  ook nog verven. Betonverf is duur, maar een goeie latexverf al heel wat minder, of misschien hebben kennissen nog iets staan. Hoe dan ook, van een beetje stoffige vloer heb je niet meteen silicose, maar goed is anders. Wacht niet tot iemand het voor je oplost, wees creatief. En wat meer naar buiten!

 3. Beste,
  Mijn vader heeft 20 jaar in de Belgische koolmijnen gewerkt
  Daarna 24 jaar erkent de FBZ de beroepsziekte met 82 percent silicose .
  Is in 1988 overleden en de beroepsziekte wordt niet verder erkent omdat hij niet van mijn ziekte is gestorven.
  Na 5 jaar betwisting vraagt de rechterlijke deskundige of ik kan bewijzen dat er en verhoogde risico is voor longkanker bij de mijnwerkers die lijden aan silicose?

  Vriendelijke groeten , de zoon Stefan Sartori

Laat een reactie achter