Stoffen met een stimulerende werking op het centraal zenuwstelsel

Onderwerp uit hoofdstuk 4.6 Psyche

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Opwinding.
  • Snel spreken.
  • Prikkelbaarheid.
  • Gebrek aan concentratievermogen.
  • Cyclus van weken waarin veel gebruikt wordt, afgewisseld door perioden waarin de gebruiker gedwongen is het gebruik te staken vanwege sterke opwinding, paranoïde verschijnselen en ondervoeding.
  • Neusverstopping (bij cocaïne).

Het centraal zenuwstelsel wordt het vaakst gestimuleerd door de stoffen cocaïne en amfetaminen. Amfetaminen is in de volksmond ook wel bekend ook de naam speed. Door de amfetaminen zal er een psychologische afhankelijkheid ontstaan. Deze kan uiteindelijk in een heuse verslaving monden. De euforisende effecten kunnen een paar uur duren, en er is steeds meer nodig om dit effect opnieuw te beleven. Er zal opzich niet veel lichamelijke afhankelijk zijn. Het is meer de psychologische afhankelijk.

Cocaïne wordt door sommige mensen beschouwd als een veilige druk. Cocaïne is echter veel gevaarlijker dan men er vroeger over dacht, en dat er soms nu nog over wordt gedacht. De cocaïne wordt vaak opgesnoven, tegenwoordig wordt het ook in een kristallijnige vorm opgerookt. Cocaïne kan ook intraveneus worden opgenomen. De stof zal snel worden opgenomen en dus ook de werking zal snel beginnen. De stemming zal snel veranderen en beter worden.

Hormonen adrenaline en noradrenaline worden vrijgegeven wanneer er cocaïne wordt gebruikt. Dit zal uit het sympathische deel van het zenuwstelsel komen. De hormonen zullen het hart sneller en krachtiger laten kloppen. Hierdoor zal de bloeddruk en de lichaamstemperatuur gaan stijgen. De gebruiker zal minder zin in eten krijgen, en zal alerter dan normaal zijn. Hierdoor zal de persoon het gevoel krijgen dat hij alles beheerst, vaak zal er een verhoogde geslachtsdrift zijn bij dit soort personen. Het gevoel wordt ook wel omschreven met euforie.

Zelfs een dosis cocaïne kan al zo verkeerd uitpakken dat het direct dodelijk kan zijn. Het is het beste als je het toch gebruikt dat je het snuift. Bij het spuiten is het gevaarlijker, omdat het direct in de bloedstroom belandt. Het hart wordt erg belast doordat het harder en krachtiger gaat kloppen door de cocaïne.

Het hart wordt naarmate het vermoeiender raakt gevoeliger voor ritmestoornissen. Deze ritmestoornissen kunnen leiden tot een hartstilstand. De kransslagaders van het hart kunnen ook onder de cocaïne leiden doordat deze krampen kunnen krijgen. Hierdoor kan dan later een bloedstolsel ontstaan in normale slagaders. Wanneer dit bloedstolsel de gehele bloedstroom naar het hart afsluit kan er een hartstilstand komen.

De cocaïne kan op deze manier gemakkelijk tot de dood leiden. Zelfs wanneer het om een fit en gezond iemand gaat. Het maakt niet uit hoeveel er genomen wordt, want met een hele kleine dosis kan er ook een hartstand ontstaan.

Wanneer men regelmatig cocaïne gebruikt kan dit de gewoontes qua eten en slapen verstoren. Dit kan ook leiden tot concentratieproblemen en psychologische stoornissen. Wanneer de cocaïne is uitgewerkt en de gebruiker geen euforie meer voelt, is de gebruiker vaak prikkelbaar, en kan hij angstklachten krijgen in combinatie met hallucinaties. Hierdoor zal de drang naar meer cocaïne groter worden. Wanneer de cocaïne gerookt wordt is de kans op verslaving bijna 100%.

Behandeling.
Wanneer iemand direct stopt met het gebruik van de amfetaminen kan deze zo depressief worden dat er zelfs over zelfmoord wordt nagedacht of wordt uigevoerd. Ook zal er vaak extreme vermoeidheid, slaperigheid, angst en nachtmerries ontstaan. Psychotherapie wordt vaak toegepast om extra steun te bieden.

Wanneer het gaat om een overdosis van cocaïne moet dit direct worden behandeld in het ziekenhuis. De patiënt zal worden geplaatst op de intensive care afdeling zodat er controle is over de bloeddruk en het hartritme.

Er is vaak gecombineerde inspanning nodig om het chronische cocaïnegebruik te verhelpen. Hierbij kan groepstherapie effectief zijn.

Laat een reactie achter