Spiertumoren

Onderwerp uit hoofdstuk 3.7 Bewegingsapparaat

Klachten en verschijnselen

  • Een zwelling in een spier, die vaak door de huid heen al te zien is.
  • Pijn in het aangedane gebied.
  • Snel groter worden van de zwelling.

Gelukkig komt een spiertumor bijna niet voor en als het wel voorkomt is het bijna nooit kwaadaardig (het rhabdomyosarcoom). Wanneer dit wel het geval is, is het ook meteen levensbedreigend en zal het meteen of zo snel als mogelijk behandeld moeten worden.

Diagnose. Wanneer u een zwelling onder de huis opmerkt ga dan meteen naar de dokter. Vaak gaat het bij een zwelling onder de huid om lipomen (vetgezwellen)  welke tussen de huid en de spieren zitten. Wanneer je op de plek van een lipoom zachtjes drukt zul je merken dat de zwelling beweeglijk is. Ook komt het vaak voor dat dit op verschillende plaatsen tegelijk zit. Een vetgezwel is geen reden tot ongerustheid.

Mocht de dokter er toch niet uitkomen en niet zeker weten wat de zwelling precies is kan het nodig zijn om of een röntgenfoto, een MRI-scan of een CT-scan te laten maken zodat de dokter hier meer informatie uit kan halen. Ook kan het nodig zijn om een stukje weefsel te laten onderzoeken (een biopsie).

Behandeling. Wanneer het gaat om een goedaardig gezwel is verdere behandeling niet nodig; het kan eventueel, wanneer u dit graag wilt, via een kleine operatie verwijdert worden. Bij een kwaadaardig gezwel is operatie noodzakelijk, vaak in combinatie met chemotherapie en bestraling.

Laat een reactie achter