Spataders

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Verwijde aders die gemakkelijk te zien zijn onder de huid van de benen.
  • Bruin-grijze huidverkleuring op de enkels.
  • ’Open been’ rond de enkels.

Spadaders (varices) zijn verwijde, verlengde en kronkelige aderen die erg dicht bij het oppervlakte van de huid liggen. Elke ader heeft de mogelijk om spatader te worden. Ze ontstaan in de oppervlakkige aderen van het been – de grote en kleine saphena-aderen en hun vertakkingen. Saphena komt van het Griekse woord saphenes, dat ‘zichtbaar’ betekent.

Ongeveer 10% van de mensen heeft last van spataderen. Vrouwen hebben het vaker dan mannen.

Primaire spataderen ontstaan vanwege een probleem in de oppervlakkige aderen zelf (deze vorm komt in families vaker voor). Spataderen kunnen ook secundair ontstaan door bloedstolselvorming in de diepe beenaderen (diepe veneuze trombose), of door slecht functionerende aderen die het bloed vanuit de oppervlakkige aderen naar de dieper gelegen vaten stuwen. In de laatste twee gevallen wordt de druk in de oppervlakkige aderen verhoogd, enerzijds doordat het bloed niet uit de geblokkeerde diepe aderen kan stromen, anderzijds doordat door slecht functionerende kleppen in de communicerende vaten het bloed terugstroomt in de oppervlakkige aderen als de beenspieren aangespannen worden.

Kleppen in de aderen worden mogelijk insufficient wanneer de aderen worden overrekt door langdurige (weken of maanden) hoge druk, bijvoorbeeld door zwangerschap of langdurig staan. Door de druk raken de aderen verwijd, terwijl de kleppen niet groter worden, zodat de efficientie van de kleppen vermindert.

Een andere afwijking op het been wordt ook wel heksenbezem genoemd. Dit zijn aderpatroontjes die je door de huid heen kan zien. Deze hebben verder geen medische betekenis.

Diagnose. Oppervlakkige spataders zijn verwijd, geslingerd en doorgaans donkerblauw. De benen zelf kunnen ook pijn gaan doen. De spataders kunnen ook de andere aders in het been aantasten. De benen kunnen hierdoor redelijk opgezet raken. Er kunnen ook zweren aan het been ontstaan.

De huisarts zal de benen onderzoeken en ook de zwellingen. De dokter kan hieruit bepalen of de hartkleppen niet meer goed functioneren.

Af en toe komt het voor dat er een ‘open been‘ ontstaat. Deze afwijking komt door spataders of niet goed functionerende kleppen in de aders. Vaak rondom de enkels. Het is het gevolg van oedeem van deze weefsels ten gevolge van de toegenomen druk van het bloed in de aangedane aders. Het kan zijn dat voor de afwijking een bruine verkleuring wordt waargenomen.

Hoe ernstig zijn spataders?
Spataders zullen na een tijdje steeds duidelijk zichtbaar worden. De klachten en toename van de spataders kunnen worden beperkt, en ook de kans op een operatie wordt verkleind als u onderstaande punten zo netjes mogelijk opvolgt.

Behandeling. Wat u zelf kunt doen.
Zorg altijd voor afwisseling, sta of zit nooit lang, als u toch vaak moet zitten, probeer dan uw benen en enkels zo vaak mogelijk te buigen, of sta even op. Ook het omhooghouden van het been en externe compressie door bijvoorbeeld een elastische steunkous kunnen spataderen en de zwelling en het oedeem in het onderbeen die er mee gepaard gaan, verminderen. Aan het einde van de dag is het verschil al goed te zien als u dit doet, dan moet u wel eerst uw benen ongeveer 30 centimeter boven het hart houden.

Het is ook aan te raden om regelmatig lichaamsbeweging te hebben. Zwemmen is een goede sport om de druk van de aders te verlagen, waardoor de klachten zullen verminderen. Goede kousen of sokken zijn belangrijk om spataders tegen te gaan. Wanneer u een open been heeft, dat door een lekkende klep wordt veroorzaakt, zal de arts u een stukje gaas meegeven, om op de plek te leggen.

Ventropica, is een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat de aders versterken, wordt niet door iedereen als wonder gezien. Veel mensen trekken de werking in twijfel.

Operatieve behandeling.
De huid kan bij sommige ernstige gevallen van spataders gaan jeuken, kleur veranderen of zelfs tot open been lijden. Het is het beste om de huisarts te informeren wanneer er een ontsteking of bloeding plaats vind. Het is vaak het beste om de aders te strippen of om te verwijderen. De operatie werkt bij de meeste mensen zeer goed. 85% Procent van de mensen heeft na tien jaar nog steeds geen last.

1 reactie op “Spataders”

  1. [...] Webboek « Gegeneraliseerde angststoornis. Spataders [...]

Laat een reactie achter