Spanningshoofdpijn

Onderwerp uit hoofdstuk 3.3 Het zenuwstelsel

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek.

Spanningshoofdpijn wordt meestal beleefd als een verspreide en hevige pijn op het hoofd of in de nek. Er kan sprake zijn van een zwaar of drukkend gevoel, alsof het hoofd wordt omgeven door een strakke band of schroef. Men denkt dat dit gevoel, tenminste in een aantal gevallen, veroorzaakt wordt door het overmatig aanspannen van de hoofd- en nekspieren rondom de schedel.

Er is enig bewijs dat verwijding van bloedvaten in de schedelhuid ook tot de pijn kan bijdragen.

Met spanningshoofdpijn is het vaak moeilijk om in te slapen. Sommige mensen klagen over een oppervlakkig stekend of brandend gevoel op de huid. De hoofdpijn kan in perioden optreden. Spanningshoofdpijn komt heel veel voor. Omdat deze vorm van hoofdpijn goed reageert op de pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, wordt de huisarts er meestal niet voor geraadpleegd.

Spanningshoofdpijn die twee keer per week of vaker optreedt gedurende een periode van maanden of langer wordt chronisch genoemd. Heel wat mensen blijken een dergelijke vorm van hoofdpijn al jaren of zelfs tientallen jaren te hebben. De hoofdpijn is dan meestal in meer of mindere mate zeurend van karakter.

Spanningshoofdpijn is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Soms wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door een slechte houding, werken onder onaangename omstandigheden of plotselinge spanningen. Stress, depressie en angst zijn de meest voorkomende oorzaken.

Spanningshoofdpijn kan op elke leeftijd optreden, zowel bij mannen als bij vrouwen. De chronische vorm begint meestal op de middelbare leeftijd en kan verscheidene jaren aanhouden.

Diagnose. Voordat de arts de diagnose spanningshoofdpijn stelt, zal hij andere mogelijke oorzaken van de pijn willen uitsluiten. Daartoe kunnen urine-onderzoek, onderzoek van de ogen, röntgenfoto’s van de bijholten of van de schedel worden verricht.

De arts zal u vragen hoe u zich voelt en hij zal proberen erachter te komen of u angstig of gedeprimeerd bent en of u zich zorgen maakt over uw gezondheid. Hij zal u vragen of er sprake is van stress in uw werk- of thuissituatie en of dit verband houdt met verergering van de hoofdpijn.

Hoe ernstig is spanningshoofdpijn? Spanningshoofdpijn is niet levensbedreigend en leidt niet tot ernstiger aandoeningen. Als u aan deze vorm van hoofdpijn lijdt, kan dat echter wel betekenen dat u gedeprimeerd of angstig bent of onderhevig aan spanningen. Sommige mensen met spanningshoofdpijn moeten behandeld worden voor een depressie.

Behandeling. Spanningshoofdpijn reageert het best op massage, afwisselend warme en koude douches, ontspanningsoefeningen en evenwicht tussen ontspanning en inspanning. Fysiotherapie kan helpen. Door het bijhouden van een hoofdpijndagboek, zoals beschreven bij migraine (hieronder) kunt u proberen achter de oorzaak van de pijn te komen. Spanningshoofdpijn is niet met geneesmiddelen te genezen. Bovendien kan de uitwerking van pijnstillers of andere geneesmiddelen op den duur afnemen. Als spanningshoofdpijn blijft aanhouden, kan dat betekenen dat uw lichaam u probeert te vertellen dat u uw levensstijl moet veranderen.

Geneesmiddelen. Lichte pijnstillers zoals aspirine of paracetamol helpen meestal goed. Bij chronische problemen kunnen soms antidepressiva worden voorgeschreven. Vermijd kalmeringsmiddelen omdat makkelijk verslaving kan optreden.

2 reacties op “Spanningshoofdpijn”

  1. Voel heel veel spanning in me hoofd,net of er iets zwaars op drukt.Ik denk dat het wat anders is..KWeet het niet meer :( heb het al best lang :(

  2. Heb je het nog steeds ? Zo niet wat gedaan ? Thx

Laat een reactie achter