Slokdarmvernauwing

Onderwerp uit hoofdstuk 3.9 Spijsverteringsstelsel

Klachten en verschijnselen

  • Moeite met slikken

Een slokdarmstrictuur is een vernauwing van de doorgang in de slokdarm (oesophagus), zodat vast en zelfs vloeibaar voedsel niet zonder moeite kunnen passeren. De voornaamste oorzaak van de strictuur bij de meeste volwassenen is buitensporige blootstelling van de slokdarm aan maagzuur ten gevolge van reflux (terugvloeiing) van de maaginhoud naar de slokdarm. Terugvloeiing veroorzaakt littekenvorming waardoor de doorgang vernauwd wordt. Littekenweefsel ontstaat ook door een voorafgaande slokdarmoperatie of door het inslikken van brandende (etsende) chemicaliën. Dit laatste is te vermijden. Etsende huishoudelijke stoffen van duidelijke etiketten voorzien en goed opbergen zal helpen ongelukken te voorkomen.

Slijmvliesring is een andere vorm van slokdarmvernauwing. De slijmvliesring gaat dan laag bij de slokdarmsfincter ontstaan. Hierdoor kunnen er moeilijkheden komen bij het slikken van vast voedsel.

Diagnose.

Door middel van een röntgenonderzoek in combinatie met bariumpap kan de dokter vertellen of kanker de oorzaak is van de slikproblemen. Wanneer de dokter niet helemaal zeker is zal er nog een endoscopisch onderzoek worden gedaan.

Behandeling.

Als de vernauwing het gevolg is van een chronische slokdarmontsteking, van ingeslikte, etsende stoffen, van een slokdarmvlies of van een slijmvliesring, dan kan de slokdarm door middel van een apparaat op worden gerekt. Voor deze aandoening is bijna nooit een operatie nodig.

Laat een reactie achter