Schaamluis

Onderwerp uit hoofdstuk 4.8 Vrouw & Gezondheid

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Grijsachtige insecten in het schaamhaar, ter grootte van een speldenknop.
  • Kleine witte deeltjes aan het schaamhaar (dit zijn de eitjes van de luizen).
  • Hevige jeuk.

Geslachtsgemeenschap met een met schaamluis besmette partner kan zorgen voor de overdracht. Ook kan schaamluis via de kleding of beddengoed worden overgedragen echter komt dit maar heel weinig voor. De luizen komen niet alleen in het schaamhaar voor maak kunnen ook in haar elders op het lichaam voorkomen.

Luizen geven niet altijd klachten, wanneer wel wel klachten zijn gaat het meestal om jeuk en een lichtblauwachtige uitslag. Schaamluizen worden ook wel ’platjes’ genoemd. De medische naam is pediculosis pubis (het Griekse woord voor luis is Pediculus).

Behandeling. Geneesmiddelen. De behandeling van schaamluis gebeurt met een malathionoplossing (0,5 procent) of -crème.

Om een nieuwe infectie te voorkomen is het verstandig om alle kleding, beddengoed en handdoeken te stomen of in erg heet water te wassen. Was zoveel kleding dat u gedurende twee weken iedere dag schone kleding aankunt. Alle kleding die u niet draagt dient apart opgeborgen te worden op een plek waar geen mensen kunnen komen. Wanneer de eventueel aanwezige eitjes dan uitkomen gaan de luizen dood door de honger. Matrassen die besmet zijn moeten op dezelfde manier behandeld worden.

Laat een reactie achter