Sarcoom van Kaposi

Onderwerp uit hoofdstuk 4.5 De huid

Klachten en verschijnselen

  • Agressieve vorm: paars-rode knobbels op iedere denkbare plaats.
  • Sluimerende vorm: donkerblauwe of paarse knobbels op een teen of been.

Het sarcoom van Kaposi is een vorm van huidkanker welke wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus 8. Het valt af en toe samen met andere soorten kanker zoals lymfoom of leukemie. In het begin is de afwijking rood tot paars en geeft verdikkingen op de huid of de slijmvliezen, het lijkt dan best wel op een geboortevlek (hemangioom). In een later stadium zal de kleur veranderen naar bruin, de oppervlakte zal vlakker worden en ook zal er littekenvorming op de huid plaatsvinden. Het vormen van deze plekken gaat langzaam en kan meerdere jaren in beslag nemen.

Er zijn twee varianten van het Kaposi sarcoom. Er is een agressieve en een minder agressieve vorm. De agressieve vorm komt met zowel inwendige als uitwendige symptomen en minder agressieve vorm geeft vooral uitwendige symptomen. De agressieve vorm kotm vaak samen met AIDS waardoor het vaak snel ontdekt wordt. Doordat AIDS opzichzelf al erg agressief is wordt een combinatie van beide als erg gevaarlijk beschoudw.

De donkere gezwellen van de sluimerende vorm, die ontstaan doordat de bloedvaten erbij zijn betrokken, kunnen zich uitbreiden over de handen en de armen of kunnen ook schimmelachtige woekeringen vertonen.

Deze vorm van kanker kan de onderliggende huid binnendringen en het bot, de lymfklieren en de inwendige organen aantasten.

Behandeling. De behandeling is afhankelijk van de vorm van de ziekte. Zodra de diagnose is gesteld door lichamelijk en microscopisch onderzoek, kan de behandeling bestaan uit röntgenbestraling, chemotherapie of cryotherapie. Wanneer er geen klachten zijn is behandeling soms niet nodig.

Laat een reactie achter