Plotselinge hartdood

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Onmiddellijk bewustijnsverlies zonder aantoonbare oorzaak.
  • Er is geen polsslag te voelen.

De meeste mensen zijn als de dood om een hartaanval krijgen. Het is de grootste doodsoorzaak bij middelbare mannen. Het komt ook 5 keer vaker voor bij manen dan bij vrouwen.

De geneeskunde van tegenwoordig nog niet hoe het mogelijk is hoe het hart plots stopt met pompen, of dat het hart op een andere manier dan normaal gaat kloppen. Wel is dit verband gelegd in combinatie met alcohol, verdovende middelen (cocaïne) en lichamelijke inspanningen.

Door een hartdoor wordt er geen bloed meer naar de hersenen gepompt en zal er bewustzijnverlies tot gevolg zijn. Ventrikelfibrillatie is het vaakst de oorzaak bij een hartdood. Fibrilleren wordt vaak veroorzaakt door een ziekte van de kransslagader.  Vaak is het wel zo dat de oorzaak van de hartdood niet wordt gevonden.

De eindverantwoordelijke voor het pompen van het bloed door het gehele lichaam zijn de ventrikels.

Wanneer het hart zijn besturingssysteem niet goed heeft geïnstalleerd kunnen de ventrikels te snel en ineffectief gaan werken. Hierdoor kan de bloedstroom ophouden en kan er een hartdood tot gevolg zijn. Wanneer er ventrikelfibrillatie is, is het belangrijk dat deze persoon direct hulp krijgt. Wanneer iemand dit heeft in een ziekenhuis, met de juiste behandeling is er een kans dat deze nog wordt gecorrigeerd. Helaas is het in de meeste gevallen zo dat er niet goede behandeling aanwezig is, en dat het slachtoffer eraan overlijdt.

Behandeling.
Wanneer het hart niet meer pompt, moet de persoon gereanimeerd worden. Hierdoor blijft er zuurstof in het bloed zitten, en blijft er een bloedstroom naar de hersenen gaan.

Om het hart weer te laten pompen is er een elektrische schok nodig. Anders zal het hart niet pompen.

Voor dit soort gevallen is er een defibrillator ontwikkeld. Een defibrillator is een apparaat dat elektrische schokken afgeeft. Hierdoor zou het hart weer regelmatig moeten gaan samentrekken.

Geneesmiddelen.
Nadat de reanimatie is toegediend, kunnen er verschillende geneesmiddelen worden gebruikt om er voor te zorgen dat er niet weel een ventrikelfibrillatie komt. Sommige patiënten hebben een cardioverter-defibrillator nodig.

Preventie.
Doordat we steeds meer te weten komen over de oorzaken van de hartdood, wordt het ook steeds duidelijker om aan te geven wie er meer risico loopt dan de ander. Bij sommige ritmestoornissen is er al bijvoorbeeld aangetoond dat sommige mensen daar een ventrikelfibrillatie van krijgen.

Mensen die al een keer de ervaring van een hartstilstand hebben meegemaakt, hebben een hogere kans op een tweede hartstilstand, of een plotselinge hartdood.

Laat een reactie achter