Pijnlijke menstruatie

Onderwerp uit hoofdstuk 1.5 De tienerjaren

Pijnlijke menstruatie of dysmenorroe is een menstruatie, welke zo’n pijn doet dat het de patiente in haar normale activiteiten kan belemmeren. Dysmenorroe komt over het algemeen het meeste tijdens de adolescentie voor. Bij vrouwen tussen de 12 en 24 jaar heeft ongeveer 60 tot 80% er last van. Wanneer een vrouw volwassen wordt – en in het bijzonder na de zwangerschap – vermindert het probleem meestal. Van de meisjes met dysmenorroe die naar school gaan geeft zo’n 35% aan dat ze hierdoor verzuimen naar school te gaan. Bij werkende vrouwen kan ongeveer 42% op dat moment niet werken.

Behandeling. Het is voor de patient vaak belangrijk om te weten wat er speelt. Een uitleg van een dokter of arts kan al een gunstig effect hebben op de pijnklachten. Veel patienten geven aan dat het plaatselijk plaatsen van een warme kruik of hittepit zak ook helpt tegen de pijnklachten. Verder kunnen paracetamol, NSAID’s (zoals ibuprofen) en hormonale anticonceptie goed helpen de klachten te verminderen.

Bronnen:

Proctor M, Farquhar C. Dysmenorrhoea. Clin Evid 2003; 10:2058-78

Marjoribanks J, Proctor ML, Farquhar C. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs for primary dysmenorrhoea (Cochrane review). In: The Cochrane Library, Issue 4, 2003. Chichester, UK: John Wiley &Sons, Ltd.

 

 

Laat een reactie achter