Pijn op de borst.

Onderwerp uit hoofdstuk 2.1 Eerste hulp

Pijn in de borst in niet fijn en voor veel mensen is het één van de meest enge dingen die een persoon kan hebben. Er wordt dan ook al snel gedacht dat het met het hart te maken heeft. Echter is dit vaak niet het geval. Pijn op de borst kan vele oorzaken hebben. Veel hiervan hebben inderdaad te maken met het hart maar vele, zoals u hieronder kunt lezen niet. Doordat er zoveel oorzaken zijn is het ook moeilijk om vast te stellen waar de klachten vandaag komen. Zelfs voor een medisch professional is het vaak een hele opgaaf om de oorzaak te achterhalen. Een klein iets kan al zorgen voor pijn op de borst, de angst van de patient die hier eventueel bij komt kijken zal de klachten vaak alleen maar verergeren.

Hieronder zullen wij de meest voorkomende oorzaken behandelen.

Hartaanval
Een hartaanval wordt veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar de slagaders die het hart van zuurstof voorzien (kransslagaders), verstopt raken.  Hierdoor kan minder bloed het hart bereiken met als gevolg dat de hartspier niet voldoende zuurstof krijt om zijn werk goed te doen. Door dit tekort aan zuurstof kan de hartspier afsterven, achteruit gaan in funcionaliteit en beschadigen.

De symptomen van een hartaanval zijn ondermeer  een drukkende pijn achter het borstbeen, pijn welke uitstraalt naar de kaken en linkerarm, misselijkheid, braken en zweten. Een duidelijk alarmsignaal is pijn op de borst welke langer aanhoudt dan 20 minuten of herhaaldelijk kortdurende aanvallen van pijn. Een hartaanval is altijd een spoedgeval. Aarzel bij een vermoeden van een hartaanval bij uzelf of een ander dan ook niet om een dokter te raadplegen. Wanneer iemand niet meer zelf ademt dient er gereanimeerd te worden.

Longembolie
Ook een longembolie gaat gepaard met pijn in de borst. Een embolie is een afsluiting van een longslagader, hierdoor worden de longen niet meer voorzien van de juiste hoeveelheid bloed. Vaak zal het weefsel hierdoor afsterven. De meest voorkomende symptomen* van een longembolie zijn:
· Snel en oppervlakkig ademhalen (92%)
· Benauwdheid (dyspnoe) (84%)
· Pijn op de borst (88%), vastzittend aan de ademhaling (74%)
· Plots ontstane hoestprikkel (53%)
· Verhoogde hartslag (44%)
· Lichte stijging van lichaamstemperatuur (subfebriele koorts) (43%)
· Bloedsliertjes in sputum (30%)

Longontsteking met pleuritis
Longontsteking of pneumonie staat voor een ontsteking van de longblaasjes. Deze ontsteking wordt vaak door een infectie veroorzaakt. Pijn op de borst is één van de symptomen van een longontsteking daarnaast komen ook symptomen als koorts, hoesten met slijm, kortademigheid en rillingen voor. Wanneer er naast de longontsteking sprake is van een ontsteking van de vliezen om de longen kan de pijn op de borst best heftig zijn, zeker bij het inademen. De pijn kan vaak iets verwacht worden door te drukken op de borst of de adem in te houden.

Andere oorzaken
Pijn op de borst kan naast de bovengenoemde oorzaken nog vele andere oorzaken hebben, zoals; zuurbranden, stress, syndroom van Tietze en acute pericarditis

*Bell WR et al. The clinical features of submassive and massive pulmonary emboli. Am J Med. 1977 Mar;62(3):355-60.

27 reacties op “Pijn op de borst.”

 1. theo donkersloot on mei 12th, 2010 at 19:06

  ik heb al twee jaar een lichte benauwdheid op de borst ook heb ik het gevoel van een slijmprop in mijn keel en een hoest die maar niet weggaat ik ben bij een longarts en een kno arts geweest die kunnen niets vinden,nu is mijn vraag of u een tip voor mij heeft. gr theo

 2. stoppen met roken als je rookt! voor de rest evt een second opinion. Succes ermee

 3. ik heb al een tijdje pijn op de borst met benauwdheiudsklachten. soms heb ik slikklachten met een beklemmend gevoel op mijn keel. de pijn straalt soms uit naar mijn linker schouder arm. Bij inspanning worden de klachten erger. Ik ben de laatste tijd ook erg moe en duizelig. een paar keer ben ik bijna onwel geworden. ik weet niet wat het is. ik ben al een keer naar het ziekenhuis geweest voor hartritme stoornissen alleen dat was niet zo erg dat ik me daar zorgen over hoef te maken. vaak werden de klachten ook op psychische klachten gegooid waardoor ik niet meer naar de dokter ga omdat ik het gevoel heb dat ze me niet serieus nemen. ik ben 33 jaar, is het dan stress die ik bijna niet heb. weet iemand wat het kan zijn en wat ik eraan kan doen.

 4. Janet, Ik zou toch aan je huisarts vragen om een hartfilmpje te laten maken want dit lijkt mij erg lijken op de eerst verschijnselen van een hartaanval. Let op je conditie en voeding.

 5. dank je wel seine voor je reactie. Het liefst denk ik daar niet aan en blijf ik positief. ik zal je advies aannemen.

 6. Hallo

  ik heb een vraag.
  ik heb sinds kort in de avond als ik achter de pc zit of tv kijk hevige pijn in mijn borst.
  meestal treed het in de avond op.
  en als ik dan ga liggen op bed word het erger.
  en ik had een soort van kiespijn aan 1 kant of kaakpijn tegelijkertijd.
  ik vraag me af wat het is.
  ook slaat het naar me rug en pijnscheuten gaan over en weer van me borst naar rug.
  ik ben een beetje bang want ik ben jong en 24.
  wat zou het kunnen zijn

  groetjes marijke

 7. Hallo Janet

  Wat jij vertelt lijkt op teruglopend maagzuur in de slokdarm (reflux oesophagus).
  Je kunt bij de drogist maagzuurremmers halen (Omeprazol 20 of 40 mg)
  Dat zou ik een maand slikken. Zeker een uur voordat je gaat liggen innemen.
  Als je veel last hebt ook om 10.00 uur in de ochtend.

  Maagzuur veroorzaakt namelijk een ontsteking (meestal) onder in de slokdarm. Ook de uitstralende pijn naar je arm kan erbij komen.
  Als je dit enkele jaren hebt gehad kun je last krijgen van slikklachten. Het eten zakt dan moeilijk door het laatste deel van je slokdarm je maag in.
  Ik herken je klachten, die kreeg ik ook op jouw leeftijd.

  Eigenlijk zou je huisarts je dit moeten vertellen. Je moet dus vragen bij hem om een Gastroscopie. Hierbij kijken ze met een camera (slangetje) in je slokdarm en maag.

  Ben benieuwd of dit je helpt.

  Gr Maarten

 8. Dit verhaal past ook bij de klachten van Marijke.
  Probeer de maagzuurremmer (in overleg met je huisarts)

  Gr Maarten

 9. Hallo allemaal
  Ik heb een vraag
  Ik heb nu al een week pijn op mijn borst
  Maar nu heb ik ook tinteling in me arm
  En moeite met ademen
  Wat kan ik het beste doen
  De arts zeg dat het met parazetemol over moet gaan maar

  Wie weet er wat anders

 10. Hallo, ben een meisje van 21 en heb soms ook erge druk en pijn aan me borstbeen, ribben en soms ook aan me linkerarm.
  Begin jullie ben ik na tspoed gegaan waar ze zeiden dat het hyperventilatie is ze hadden een soort plasma uit me pols getrokken waar ze dat daar op konden zien en hebben
  Ook een cardiogram genomen van me hart en ze zeiden dat me hart wel nog hart sloeg door de na weeen van me aanval maar dat ik een regelmatige hartslag heb maar toch ben ik ontzettend bang !
  Bang dat het zeker wel hyperventilatie is en niets anders en of dat ze niets over het hoofd gezien en zit ook met van alles in me hoofd en veel stress waardoor ik soms die druk en pijn aan borst ribben en linkerarm terug heb en ben nu vooral bang dat ik ineens zonde ademen zou valleb zelf me zuurstof in me bloed staat 99 en vraag me gewoon af ook al heb je een regelmatige hartslag kan je dan iets aan je hart hebben
  ? En kan je zomaar dood vallen ? Ben daar zo bang voren en elke dag mee bezig wie kan me er verder mee helpen
  Groetjes

 11. En er was nog iets dat ik wil weten als het warm is val het zo op me adem is da normaal want ben dan bang dat ik ineens zonder adem of zuurstof ga zitten ook ben ik bang als je bv niets doet en je hart in rust is en je hand dan op je borst houdt voel je je haetslg bijna niet is dat normaal ? Want ik ben dan bang dat me hart ineens stil zou staan en niet meer zou kloppen en dat ik dood zou gaan
  Wie kan mij helpen ?
  Groetjes

 12. Ook ik heb pijn op de borst. Op de een of andee manier lijkt het in m’n borstkas te zitten. Zo krijg ik bijvoorbeeld een enorme steek als ik m’n haar achterover gooi. Het kan ook met m’n rug te maken hebben.. Erbij heb ik veel hoofdpijn en vastzittend slijm. Dit slijm komt er zo nu en dan uit als een soort proppen. Deze hebben een vaste vorm zoals slierten en bottetjes en zijn vaak wit (de grote) en soms bruin met zooi erin. Als ik diep uitadem (ik merk dat ik normaal niet goed in- en uitadem, moet echt flink moeite doen m’n longen leeg te ademen) voel ik soms wat slijm vastzitten rond de plek van de pijn..
  anyone?

 13. ik wordt ‘s-nachts wakker van een felle stekende pijn in de linker borstkas, vlak onder mijn borst. Het houdt 10 minuten aan en verdwijnt dan weer. Verder heb ik geen klachten.
  Wat kan dat zijn?

 14. Ik heb al jaren (soms ook een hele tijd niet, dan weer wel) steekjes in mn linkerborsthelft. Ik twijfel tussen hart en slokdarm (denk eerder t laatste). Kan ze niet echt pijnlijk noemen, eerder gevoelig. Maar voel ze wel de hele dag door. Ben er jaren terug voor bij de dokter geweest en kreeg toen maagzuurremmers. Daar is het toen niet echt van weggegaan. Ze stelden toen zo’n gastroscopie voor, maar daar zag ik tegenop. Soms voel ik het zoals gezegd ook een tijdje niet, dus ik laat het dan maar altijd op zn beloop.

  herkent iemand deze klachten of weet iemand wat het zou kunnen zijn? Ik weet ik moet dan naar de dokter, maar dat doe ik niet zo snel.

  Grtjs Brian

 15. Hoi, Sabrina,

  Jou klachten komen denk ik door een angststoornis, ben je daar al eens op onderzocht??
  Ik was ook altijd bang voor ziektes, doodgaan, nou misschien heb er wat aan,

  groetjes

 16. hallo ik heb een vraag.
  ik heb af en toe last aan mijn borst,en soms heb ik ook steken.
  soms gaat mijn hart snel als ik gewoon zit,en dan daarna is alles weer normaal;
  wat zou dat kunnen zijn?
  alvast bedankt

 17. Hallo allemaal,

  Ik kamp met een redelijk gelijkaardig probleem als de meeste mensen hier, namelijk zit ik ook met een beklemmend gevoel in de borststreek.

  Ik heb maandenlang zitten hoesten, maar dit is nu achterwege. Ik heb het gevoel dat dat kuchje zich omgezet heeft in wat ik zelf noem ‘zware longen’. Iedere keer dat ik adem kost het me toch wat moeite. Echt een doordringende pijn heb ik weliswaar niet aan de borststreek en ook zijn er geen slijmen en dergelijke in het spel. Ik voel me totaal niet ziek, maar toch kan ik vaak met moeite de trap op terwijl ik een sportieve gezonde jongeman van 19 ben, die het gewoon is om zware inspanningen te doen. Recentere klachten (ik weet wel niet of ze er mee te maken hebben, of dat ze er los van staan) zijn een beetje nek- en gewrichtspijnen achter mijn hoofd. Mijn dokter dacht eerst aan een Bronchitis, maar de antibiotica heeft niet echt geholpen. Momenteel wijt hij het aan iets Allergisch-Astmatisch. Zou dit in dat plaatje kunnen passen, of kan er misschien toch iets anders in het spel zijn?

  Groeten

 18. Niemand gedacht aan een klaplong?

 19. hallo ik heb ook pijn op de bost
  het is zo maar ineens gekomen .
  al ik adem voel ik het een
  klein beetje , en als ik hoest ook
  voel ik het , als ik me borst voor uit doe
  doe het pijp , wie kan me helpen ?
  mvg Max

 20. Hallo heb last van pijn op de borst en benouwdheid en diversen klachten die volgens mij met elkaar te maken hebben oa dode vingers dit treed al op zonder dat het vriest veel jeuk aan me voeten en soms zefs uitslag dat me voeten helemaal rood omrand zijn.
  Ook heb ik vanuit het niets in eens ontzettende jeuk als ik op bed lig aan me achterwerk wat weer gepaard gaat met uitslag van rode puntjes op me kond en achterbeen een soort pukkels.
  Houd ook vaak veel vocht vast in me voeten en handen.
  Kleine wondjes gaan vaak ontsteken en loop bijna 24 seven met opengescheurde mondhoeken.mvg ron

 21. Hallo allemaal, ik heb ook al een week erg last van mijn borst. Ik kan door de pijn niet bewegen en ga nu ook al 3 dagen niet naar school. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen

  Xx Kim

 22. hallo allemaal,

  ik heb de laatste jaren last van hartkloppingen en sinds kort ook lichte benauwdheid. als ik hartkloppingen heb, lijkt het benauwdheid iets erger te worden.als die klopping stopt, dan krijg ik weer iets meer lucht. zo gaat het al een paar weken gepaard met benauwdheid.

  soms lijkt het alsof er iets in mijn keel of luchtwegen zit wat het ademen bemoeilijkt. het rare is, ik kan alles gwewoon nog doen. ik kan wel gewoon trappenlopen tot 4 hoog en dan gwn normaal buitenademzijn, dus geen ademnood. is dit een allergie, iets acuuts of chronisch?? wie kan mij vertellen wat het zou kunnen zijn en wat ik er mee aan moet? word er nu wel een beetje bang van!

  Groetjes, Steve(19)

 23. Hallo,

  Ik heb de deze zomer erg last gehad van hele pijnlijke steken op mijn borst. Ik heb het toen zo’n 3 keer gehad, en dat ging samen met trekkende pijn bij mijn kaken. Ook had ik toen erg last van mijn schouder. Nu sinds 3 weken, heb ik er weer erg veel last van, nu alleen heel vaak. Maar dan zonder de schouder pijn. Het wordt zelfs zo erg dat ik huilend op bed lig. terwijl ik niet zo snel huil van pijn. ook kan ik het niet heel erg plaatsen als het mijn borsten zijn, of als het mijn borstkas is. Ik ben bang dat het iets ergs met mijn hart is. maar ben nog niet bij de huisarts geweest. Gr Esmee

 24. Mensen, ga gewoon naar de dokter ipv hier vertellen wat er aan de hand is. Het kan ook gewoon een spier zijn die door oefeningen met een fysio weer soepel kan worden. Of gewoon stress. Hartproblemen doen zich voornamelijk bij ouderen voor. In ieder geval boven de 40 maar hoe meer zorgen je maakt, hoe meer je er last van hebt ;)

 25. ja hallo kiki wat weet jij er nou van ben jij dokter ?
  laat die mensen gewoon met rust
  gr eline

 26. NAAR DE DOKTER Kim.

 27. Soms krijg ik het erg benauwd. Daarbij hoofdpijn, pijn in mijn oren, kiespijn en ik schijn erg bleek te worden. Het is erg vervelend. Als ik dan wat water drink gaat het weer vrij snel over. Soms duurt het wel 20 minuten. Volgens mijn huisarts, aan wie ik het ooit vertelde, kan dan mijn slokdarm vast komen te zitten. Ik maak me dan ook nooit zorgen. Het is wel heel vervelend. Kan iemand bevestigen dat die slokdarm de oorzaak is? Een collega dacht ooit toen hij zag dat het gebeurde dat ik een hartaanval kreeg.

Laat een reactie achter