Pijn in buik en onderbuik

Onderwerp uit hoofdstuk 2.1 Eerste hulp

Wanneer iemand last heeft van pijn in de maagstreek is het lastig om aan te geven waar de pijn nu precies zit. Om dit te vergemakkelijken wordt de romp vaak onderverdeeld in drie secties; de borst, de buik en de onderbuik ook wel de liesstreek. De borst omvat de ribbenkast met daarin het hart en de longen; de buik en onderbuik bevat het spijsverteringsstelsel en vele andere organen zoals de maag en de darmen.

Doordat er zoveel organen zijn, zijn er vaak ook veel oorzaken te benoemen voor de klachten. Ook zijn hierdoor de symptomen vaak erg divers. Wanneer u echt hele erge pijn heeft is het verstandig direct een dokter te raadplegen. Hieronder zullen wij een aantal oorzaken benoemen van pijn in de buik of onderbuik.

Geperforeerde maagzweer. Wanneer een maagzweer – om welke reden dan ook – steeds groter en dieper wordt zal deze de grotere bloedvaten gaan aantasten. Als gevolg hiervan zal de patient last hebben van een teerkleurige of rood-bruine ontlasting. De patient kan is shock raken: hij kan klam aanvoelen, zal zich duizelig voelen, dorst hebben en zal vaak angstig zijn met een verhoogde polsslag. De zweer kan zo groot en diep worden, dat deze door de wand van de maag of de twaalfvingerige darm een dringt (perforeert). Er kan dan maagzuur in de buikholte komen. Deze complicatie wordt aangeduid als een perforatie. In de meeste gevallen is een operatie nodig om het gat te dichten.

Galstenen. Pijn of een zwaar gevoel recht in de boven buik welke tot helemaal boven in het lijf doortrekt, kan een indicatie zijn voor een ziekte van de galblaas (cholecystitis) en/of de galwegen (cholangitis). Wat precies de oorzaak is van galstenen is niet bekend maar veranderingen in de gal kunnen hierbij een rol spelen. Een te grote hoeveelheid cholesterol of calciumzouten in de gal zouden kunnen leiden tot galstenen. Maar ook afwijkingen in de galblaas zoals bijvoorbeeld een infectie of een slechte afvoer van gal kunnen leiden tot galstenen. Het hebben val galstenen kan leiden tot ernstige complicaties echter is dit erg zeldzaam. Galsteenziekte verloopt soms helemaal zonder symptomen of komt alleen tot uiting tot de eerder genoemde symptoom zoals een zwaar gevoel in de buik. De aanwezigheid van galstenen wordt vaak pas opgemerkt wanneer er complicaties zijn. Wanneer u last heeft van koorts, een verminderde eetlust, misselijkheid en rillingen is het verstandig een dokter te bezoeken.

Pancreatitis. Aanhoudende pijn links in de buik waarbij de pijn linksom nar de rug trekt en dwars door de buik heen naar achteren trekt, misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust en verstopping en gasvorming zijn de verschijnselen van een chronische alvleesklierontsteking oftewel pancreatitis. Pancreatitis is een aanhoudende ontsteling van de alvleesklier (pancreas). Dit ziet men meestal ontstaan bij alcoholisten, bepaalde vormen van hyperlipoproteinemie (teveel lipoproteinen) en een te hoog kalkgehalte in het bloed. Daardoor wordt het klierweefsel van de alvleesklier vervangen door bindweefsel.

Door de afwezigheid van de normaal door de alvleesklier afgescheiden enzymen ontstaan ergstige stoornissen in de voedselvertering. Vooral de vetten en eiwitten worden niet verteerd waardoor een grote hoeveelheid stinkende ontlasting wordt gevormd.

Als u de genoemde verschijnselen constateert, raadpleeg dan met spoed uw dokter.

Gastro-enteritis. Deze algemeen voorkomende en zeer vervelende aandoening wordt ook met ’buikvirus’ of ’buikgriep’ aangeduid. Karakteristieke verschijnselen zijn misselijkheid of braken, diarree, buikkramp en een opgeblazen gevoel. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met een lichte verhoging.

Bij een volwassene duurt gastro-enteritis meestal niet langer dan ongeveer 36 uur. Als de symptomen langer dan 36 uur aanhouden, raadpleeg dan uw huisarts.

Blindedarmontsteking. Het wormvormig aanhangsel, waarvan niet duidelijk is wat de precieze functie is, kan ontstoken raken door een verstopping van het afvoergangetje door stukjes harde ontlasting, wormen, pitten van vruchten enz. Bij de ontsteking onstaat vochtophoping, die de afsluiting van de blindedarm volledig maakt. Door zwelling kan ook de doorbloeding worden belemmerd, waardoor het aanhangsel overgaat in versterf. Worden er geen bloedvaten dichtgedrukt, dan raakt de ontstoken blindedarm opgezwollen en gespannen. De blindedarm ontsteking kan ook plaatselijke prikkeling van het buikvlies veroorzaken. De verschijnselen van een blindedarm ontsteking zijn: een gespannen en pijnlijk gevoel rechts in de onderbuik, misselijkheid en braakneigingen.

Darmafsluiting. De verschijnselen van een darmafsluiting (ileus) ontstaan doordat het voedsel zich ophoopt, terwijl de darmen toch proberen het voedsel er doorheen te persen. De oorzaken van de afsluiting zijn divers zoals een streng van littekenweefsel, een ‘knoop’ in de maag, krampachtige samentrekkingen van de darmspieren of verlamming van de darmspieren. De buik gaat opzetten, gepaard met kramp, eerst rond de navel en later in de hele buik. Er zijn duidelijk hoorbare darmgeluiden. Er is duidelijk een verstopping en het voedsel wordt opgebraakt. Darmafsluiting moet tijdig herkent en behandeld worden want in deze toestand staat de darm letterlijk op springen.

Diverticulitis. Koorts en drukpijn links onderin de buik kan duiden op een divertikel in de dikke darm. Vaak geven divertikels geen symptomen. Als ze gaan ontsteken kunnen ze echter veel klachten geven: diverticulitis. Raadpleeg bij deze klachten altijd een dokter.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er is sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel EUG (extra-uteriene graviditeit afgekort, wanneer er zich een vrucht buiten de baarmoeder bevindt. Dit kan erg gevaarlijk zijn omdat de gebieden buiten de baarmoeder niet gemaakt zijn om een groeiende vrucht te herbergen. De klachten bij een buitenbaarmoederlijke (ectopisch) zwangerschap bestaan uit buikpijn en bloedverlies. De symptomen lijken erg op die van een miskraam. Een EUG kan erg gevaarlijk zijn en het is dan ook gebruikelijk te opereren, waarbij het hele embryo wordt verwijdert. Heeft u bovengenoemde klachten raadpleeg dan direct een dokter.

Cyste van de eierstokken. De meeste cyste van de eierstokken zijn goedaardig en kunnen dus ook geen kwaad. In sommige gevallen is de cyste echter wel kwaadaardig en dient deze dan ook operatief verwijdert te worden. Symptomen van een cyste in de eierstokken zijn een vage buikpijn, pijn tijdens sex en een onregelmatige menstruatie soms gepaard met veel bloedverlies. Raadpleeg bij deze klachten direct uw dokter.

Nierstenen en stenen in de urineleider. Bij bloed in de urine, pijn in de rug, lendenen, buik en lies kan er sprake zijn van een niersteen in de urineleider of blaas. Als de steen (of stenen) eenmaal uit de nier in de blaas is, is de pijn vaak over. Het uitplassen van de niersteen gaat vaak onopgemerkt. Wel is het raadzaam bij deze klachten toch een dokter te raadplegen.

Blaasontsteking. Een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, aandrang tot plassen terwijl u niet hoeft, frequent plassen, stinkende urine of pijn in de buik, het zijn allemaal symptomen van een blaasontsteking oftewel cystitis. Een blaasontsteking is vaak niet ernstig en kan makkelijk behandeld worden. Toch is het raadzaam een dokter te raadplegen om andere oorzaken zoals een soa uit te sluiten.

Pyelonefritis. Wanneer u een blaasontsteking heeft en de symptomen gaan gepaard met hoog piekende koorts, koude rillingen en verwardheid kan het zijn dat er sprake is van een gelokaliseerde ontsteking van de nier en het nierbekken. Soms is de pijn aantoonbaar bij kloppen in de flank (slagpijn) .

Als de symptomen van blaasontsteking gepaard gaan met pijn in de flank en koorts en koude rillingen kan er een infectie zijn van zowel de nieren, de urineleider en de blaas. De verschijnselen kunnen vergezeld gaan van hevige rillingen, gevolgd door hoge koorts en zelfs shock.

Raadpleeg uw dokter. Ziekenhuisopname en toediening van antibiotica en vocht via een ader kan noodzakelijk zijn.

Heeft of had u regelmatig buikpijn? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen, wat heeft geholpen, bent u hiervoor naar de dokter geweest, en zo ja, wat vertelde hij u?

U kunt hieronder een reactie achterlaten en wellicht zo andere mensen met dezelfde klachten helpen.

103 Reacties op “Pijn in buik en onderbuik”

Pagina's: [11] 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 » Show All

 1. 103
  antwoord op anoniem zegt:

  he anoniem van 5 dec 2012. ik heb zelf ook lang gehad dat ik aanvallen had van buikpijn en ongeveer 2 jaar geleden is me blinde darm eruit gehaald en heb tot nu toe geen aanvallen meer gehad. ik heb ook van de dokter tehoren gekregen dat ik pds heben dat kan zeer vervelend zijn.

  als je er zeker van ben dat je iets heb dan ga je gewoon door naar de dokter en vraag voor een voledig onderzoek van je darmen (gewoon doordramman tot je er een krijgt) meestal vinden ze daar wel iets dat niet klopt zo niet dan moet je gewoon doorzoeken en blijven vragen. (zo’n darm onderzoek is wel met vloeistof en camera via je achterkant (anus) naar binne en alles doorkijken mishcien een echo)

  Het kan ook zijn dat je echt alleen pds heb dan kan je zorgen dat je voedsel patroon bet of anders word. bijvoorb eeld minder vezels of juist meer.

  (ik weet niet of je jongen of meisje bent dus je kan altijd nog iets gerichter gaan zoeken)

  hoop dat je iets heb aan mijn bericht.(ik kom hier nooit en kwam er perongeluk dus zal geen vragen beantwoorden ofzo, hopelijk word je beter. succes)

 2. 102
  anoniem zegt:

  Ik heb al een halfjaar last van mijn buik links onder ik heb de pijn niet letterlijk elke dag maar ik heb het wel elke week en als ik die pijn krijg dan kan ik niet rechtop lopen en liggen doet ook pijn het doet zo pijn dat ik ervan lig te huilen en het trekt ook naar me onderrug.Nu ben ik pas bij de dokter geweest voor de zoveelste keer en word er gezegd of een darmontsteking of PDS,zonder dat ze het even laten na kijken en dan word er gezegd je ziet het maar aan met paracetamol.Wat moet ik nu doen?

 3. 101
  pijn in onderbuik zegt:

  Voor veel vrouwen komt pijn in onderbuik en onderrug namelijk maandelijks terug. Voor, tijdens of na de menstruatie kunnen ze op die plekken last krijgen van steken en krampen. Een warme kruik en pijnstillers kunnen verlichting geven. Blijft de pijn te hevig dan is het raadzaam om een arts in te schakelen.

  Wanneer je buikpijn krijgt en een opgeblazen gevoel hebt, dan lijd je mogelijk aan het prikkelbare darm syndroom (PDS). Een van de symptomen hiervan kan ook een pijnlijke rug zijn. Om van de klachten af te komen of om ze te verlichten moet je vaak je voedinggewoontes flink aanpassen.

Pagina's: [11] 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 » Show All

Laat een bericht achter