Pijn in armen en benen

Onderwerp uit hoofdstuk 2.1 Eerste hulp

Wanneer u plotseling een pijn in de armen of benen heeft wat u niet kunt verklaren kan het zo zijn dat het een probleem is dat een medische behandeling nodig heeft. Hieronder worden een aantal aandoeningen genoemd die hiervan de oorzaak kunnen zijn.

Acute afsluiting van een slagader, wanneer u plotseling pijn heeft in uw arm of been in combinatie met bleekheid en een koud aanvoelende ledemaat kan het zo zijn dat er sprake is van een geblokkeerde slagader.

Deze blokkering is in de meeste gevallen het gevolg van atherosclerose of atheromatose (Grieks athere = tarwebrij, skleros = hard; in de volksmond aderverkalking genoemd), hierbij zit een stolsel (embolie) of een deel van atherosclerotische plaque vast op een plek waar een slagader zich splits in twee kleinere aderen. Dit komt het meest voor in de buurt van de knie. Personen die leiden aan diabetis hebben een verhoogde kans hierop omdat suikerziekte het proces van atherosclerose lijkt te versnellen

Door het gevaar van gangreen en als gevolg hiervan wellicht noodzakelijke amputatie moet ten alle tijden onmiddelijke medische hulp ingeschakeld worden. Bescherm het ledemaat goed tegen kou en warmte en wikkel het in zachte doeken of bijvoorbeeld een laken alvorens naar de arts te gaan.

Trombose vindt meestal plaats in het been. Wanneer de dij of kuit gevoellig wordt, pijn gaat doen en opzwelt kan het zo zijn dat een er een bloedstolsel in een diepe ader zit. Soms kan ook koorts een symptoon zijn. Omdat een longembolie erg gevaarlijk is (als het stolsel loskomt en via de aderen naar de longen gaat) moet ten alle tijden medische hulp worden ingeschakelt.

Laat een reactie achter