Pigmentvlekken

Onderwerp uit hoofdstuk 4.5 De huid

Klachten en verschijnselen

  • Witte vlekken op de huid die zich langzaam uitbreiden.
  • Donkerbruine vlekken op de huid.

Pigmentstoornissen in de huid worden gekenmerkt door te veel of te weinig melanine. Wanneer er een teveel aan melanine is zal de huid om die plek donkerder worden (chloasma). Wanneer er te weinig melanine is zal de huid lichter worden. Wanneer in delen van de huid de pigmentcellen helemaal verdwijnen spreken we over vitiligo. Bij allerlei huidziekten kunnen witte gedepigmenteerde plekken optreden (leukodermie). Bij (aangeboren) albinisme ontbreekt het pigment geheel, niet alleen van de huid, maar ook van haar en ogen.

Chloasmavlekken zitten meestal in het gezicht en worden nooit groter of verplaatsen zich. Chloasmavlekken komen voor zonder duidelijke reden maar vallen wel vaak samen met het gebruik van de anticonceptiepil of een zwangerschap.

Vitiligovlekken komen op iedere leeftijd voor, maar ontstaan meestal zo tussen het twintigste en dertigste jaar. Ze kunnen in het gezicht verschijnen boven de ogen, in de nek, oksels, liezen en op de handen en knieën. Ze zijn vaak symmetrisch en kunnen zich over het gehele lichaam verspreiden. Erfelijke factoren spelen vaak een rol. De oorzaak schuilt mogelijk in de vernietiging van melaninevormende cellen door het immuunsysteem. In sommige gevallen bestaan er bijkomstige afwijkingen, zoals een aandoening van de schildklier of bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12.

Vitiligo en chloasma zijn absoliit niet gevaarlijk. Vooral vrouwen gebruiken make-up om de vlekken te verbergen en dit kan ook geen kwaad. Pas bij Vitiligo-vlekken wel op wanneer u in de zon zit, het gebruiken van een zonnebrandcrème is aan te raden. Overigens ook als u geen huidklachten heeft.

Behandeling. Repigmentatie- en depigmentatiebehandelingen kunnen uitgevoerd worden om de huidskleur overal weer gelijk te maken. Repigmentatie wordt uitgevoerd door de vlekken te bestralen met UV licht nadat deze eerst gevoelig daarvoor zijn gemaakt met lokale of orale middelen (psoralenen).

Deze vorm van behandeling staat bekend als PUVA-therapie en kan door de huidarts worden voorgeschreven.

Laat een reactie achter