Paronychia

Onderwerp uit hoofdstuk 4.5 De huid

Klachten en verschijnselen

  • Een rood en gezwollen gebied van de huid rondom de nagel.

Paronychia, omloop of nagelwalontsteking is een infectie van nagelwal, de huid om de nagel, die meestal wordt veroorzaakt door stafylokokken (bacteriën) of schimmels. De acute omloop ontstaat als gevolg van een wondje bij de nagelriem, waarbij bacterien de huid binnendringen. Zo wondje kan het gevolg zijn van een ongelukje, het afbijten van een velletje huid of van het terugduwen van het nagelvelletje.  Para betekent langs in het Grieks en onychos nagel.

Een bacteriële infectie ontstaat gewoonlijk plotseling en is zeer pijnlijk. De huid rond de nagel wordt rood en pijnlijk. Na verloop van tijd kunnen er etterblaasjes onder de huid of onder de nagel verschijnen.

Paronychia komt ook nog voor in een andere vorm (chronische omloop) die wordt veroorzaakt door schimmelinfecties (de oorzaak is meestal een infectie met Candida albicans, een gist). Schimmelinfecties ontstaan langzaam, maar zijn vaak erg lastig te verhelpen. Af en toe bestaat er een gemengde infectie van schimmels en bacteriën, waardoor de zwelling nog ernstiger is en gepaard gaat met ettervorming.

Een acute infectie kan zich uitbreiden rondom de nagel en naar de cuticula, waarna tenslotte een abces kan ontstaan onder de nagel, die uiteindelijk loslaat. Misvorming en verkleuring van de nagel kunnen zich ook voordoen.

Heel soms komt het voor dat de infectie dieper de vinger ingaat waardoor het pezen, botten en gewrichten kan aantasten. Een rode streep kan inhouden dat de bacterie dicht bij de bloedsomloop zit. In zo’n geval is moet u een huisarts bezoeken. De huisarts kan dan met behulp van een kweek bekijken welke organisme verantwoordelijk is voor de infectie.

Behandeling. Bij acute omloop wil het wel eens helpen om de vinger(s) in een warm sodabad te houden. Ook kunnen natte verbanden worden toegepast. Soms zijn antibiotica noodzakelijk, evenals in geval van chronische omloop antimycotica. Ingegroeide nagels moeten soms chirurgisch worden verholpen.

Laat een reactie achter