Oorzaken van hoge bloeddruk.

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Hoge bloeddruk (hypertensie) wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een toegenomen weerstand in de bloedsomloop. Dit kan doordat de bloedvaten, qua diameter, kleiner zijn geworden. Het hart zal dan harder moeten werken om dezelfde hoeveelheid bloed door het gehele lichaam te kunnen pompen.

Een hoge bloeddruk wordt vaak pas gesteld wanneer er een bloeddruk is van 160/95mm HG. Bij de meeste mensen wordt dit niet eens geconstateerd. Slechts tien procent van de mensen met een hoge bloeddruk weet zelf dat ze dit hebben. Het komt in de meeste gevallen ook voor dat dit wordt geconstateerd doordat er een andere ziekte is. Het wordt dan toevallig gevonden. Wanneer er geen afwijking gevonden kan worden wordt de hoge bloeddruk essentiƫle hypertensie genoemd.

Wanneer het duidelijk is wat de oorzaak is van de hoge bloeddruk noemt men die een secundaire hypertensie. De bloeddruk is dan toegenomen door een ziekte of kwaal. Deze oorzaken kunnen zijn, bijnieren, tumoren van de bijnieren, vernauwing van de nierslagader, nierinsufficiƫntie. Sommige vrouwen krijgen last van een hoge bloeddruk wanneer ze de anticonceptiepillen gebruiken. Sommige vrouwen krijgen ook een hoge bloeddruk bij de zwangerschap.

Laat een reactie achter