Ontsteking van het vaatvlies

Onderwerp uit hoofdstuk 4.1 De ogen

Symptomen, klachten en verschijnselen:

  • Een pijnlijk, rood oog.
  • Wazig zien.
  • Vermindering van het gezichtsvermogen aan één of beide ogen.
  • Het zien van zwarte vlekjes of slierten in het beeld.

Het vaatvlies (choroidea) is een dicht netwerk wat voornamelijk uit bloedvaatjes bestaat en zich tussen het netvlies (retina) en de harde oogrok (sclera) bevindt. De bloedvaatjes zorgen er voor dat het vaatvlies wordt gevoed.

Wanneer deze weefsellaag ontstoken is, dan noemen we deze aandoening choroiditis. Wanneer deze ontsteking weer verdwenen is, dan bestaat er de mogelijkheid dat er in het vaatvlies en netvlies littekens achterblijven, dit kan als gevolg hebbe dat het gezichtsvermogen vermindert.

In de meeste gevallen heeft een vaatvliesontsteking de neiging om op verschillende plaatsen te ontstaan, daardoor zal de uitval van het gezichtsvermogen, die met de plaatsen van de littekens overeenkomt, ook op meerdere plaatsen zijn. Iedere plaats waar zich littekens bevinden, zal leiden tot een overeenkomstige plek met uitval van het gezichtsvermogen.

De uitval kan van het gezichtsvermogen kan worden bepaald door het gezichtsveld door een oogarts te laten  onderzoeken. In de meeste gevallen leveren de littekens die zich door de choroiditis gevormt hebben, bij de patientën geen onoverkomelijke problemen op, omdat het meestal kleine plekjes met uitval (scotomen) betreft. Een scotoom is een plekje uitval van een stukje gezichtsveld dat is door een gebied met betere of normale visus omgeven is. Het is echter wel belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn, want hoe meer de ontsteking zich uitbreidt, hoe groter het risico wordt op een blijvende vermindering van het gezichtsvermogen of in het ergste geval kan het leiden tot blindheid.

Deze oogaandoening kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. In de meeste gevallen is de oorzaak onbekend, maar in sommige gevallen kunnen infecties zoals toxoplasmose en histoplasmose een rol spelen.

Diagnose.  De verschijnselen bij een vaatvliesontsteking zijn onder andere; ineens wazig gaan zien, een pijnlijk oog, het gezichtsvermogen in het aangedane oog vermindert en het gaan zien van zwarte vlekjes of sliertjes. Wanneer u deze verschijnselen opmerkt, dan moet u direct contact met uw huisarts opnemen. Uw huisarts zal u dan waarschijnlijk naar een oogarts doorverwijzen. Om de juiste diagnose vast te stellen zal de oogarts een fundoscopie uitvoeren, Hierbij worden uw ogen onderzocht met een oogspiegel, waarmee hij de achterkant van uw oog kan bekijken en misschien zal de oogarts nog voorstellen om een fluoresceïne angiografie onderzoek uit te voeren, dit is een onderzoek waarbij de pupillen worden verwijdt met behulp van oogdruppels. Mogelijk kunt u hierdoor tijdelijk wazig gaan zien. Na circa een half uur worden er een reeks foto’s gemaakt. In de meeste gevallen worden er van beide ogen foto’s gemaakt. Daarna wordt de fluoresceïnevloeistof (door een naaldje) in een bloedvat in uw arm gespoten. Deze vloeistof komt via het bloed in de bloedvaten van uw ogen terecht en maakt zo de bloedvaten goed zichtbaar. Vervolgens wordt er dan wordt een tweede reeks foto’s gemaakt.. Het gehele onderzoek duurt in totaal ongeveer anderhalf uur.

Tevens kan uw oogarts uw aanbevelen om een algemeen internistisch onderzoek uit te laten voeren, om zo uit te kunnen sluiten dat verder geen sprake is van een andere ernstige algemene aandoening.

Behandeling. De behandeling bij een vaatvliesontsteking (choroiditis) bestaat uit een injectie met corticosteroïden, die uw arts u vlakbij het oog zal toedienen om zo de zwelling te verminderen. Tevens kan de behandeling, wanneer er ook sprake is van een andere algemene aandoening waardoor de choroiditis ontstaan is, helpen om het ontstekingsproces af te remmen. Een andere mogelijke behandeling is dat uw arts u ontstekingsremmers voorschrijft.

Laat een reactie achter