Normale groei en ontwikkeling

Onderwerp uit hoofdstuk 1.5 De tienerjaren

 Jongens groeien meestal sneller dan meisjes. Bij meisjes begint de versnelde groei gemiddeld rond het tiende jaar en bij jongens begint deze gemiddeld rond het twaalfde jaar. Over het algemeen bereikt deze groei zo’n twee jaar later het hoogtepunt. Je kan dan tussen de 7,5 en 10 centimeter per jaar groeien. Wanneer deze groeispurt eindigt, is al bijna de lengte als volwassene bereikt. Indien er tegen het vijftiende jaar nog steeds geen sprake is geweest van een opmerkelijke toename in je groei, raadpleeg dan uw huisarts.

Er bestaat geen standaard tijdschema voor de groei en ontwikkeling tijdens de adolescentie. De een kan sneller of langzamer groeien dan een ander, en het is normaal dat je je in deze periode onzeker voelt. Tieners kunnen onderling verschillen in het tempo dat ze volwassen worden. Soms verschillen ze zelfs zo, dat degenen die een gemiddeld groeitempo hebben, het gevoel hebben dat zij als enigen een dergelijke verandering doormaken. Ouders kunnen hierin helpen door hun kinderen gerust te stellen en ervoor te zorgen dat ze de zorgen niet te bagatelliseren of te dramatiseren.

De groeispurt in de puberteit brengt uiterlijke veranderingen met zich mee: je lichaam wordt langer, zwaarder en verandert van vorm. Ook zullen de beenderen in je gezicht veranderen, je krijgt hierdoor scherpere gelaatstrekken waardoor je gezicht verandert in dat van een volwassene.

De uiterlijke veranderingen die door de groeispurt veroorzaakt worden veranderen op dramatische wijze de bouw van het lichaam en accentueert de verschillen tussen de geslachten. In het begin zal er bij jongens en meisjes lichaamsvet gevormd worden op de billen en rond de buik. Bij jongens zal er in de loop van de groeispurt voornamelijk weefsel bijkomen dat weinig of geen vet heeft (zoals spier en bot). Meisjes krijgen er meer lichaamsvet bij, voornamelijk op de heupen en borsten. Hierdoor bestaat bij meisjes 25 procent van het totale lichaamsgewicht uit vet en bij jongens ligt dit tussen de 15 en 20 procent vet.

Bij het einde van de groeispurt of tegen de tijd dat een meisje haar eerste menstruatie heeft gehad, zijn de volledig ontwikkelde lichaamsproporties van een volwassene bereikt. De duidelijke verschillende contouren tussen mannen en vrouwen zijn zichtbaar. Het verschil tussen deze verschillende contouren komen door de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen en de familiare eigenschappen. Deze hormonen zorgen ook voor de secundaire geslachtskenmerken, die bij meisjes en jongen ongeveer een jaar na de groeispurt in de puberteit beginnen.

Laat een reactie achter