Non-specifieke urethritis

Onderwerp uit hoofdstuk 4.8 Vrouw & Gezondheid

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Frequente urinelozing met een stekend of branderig gevoel.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Soms dunne vaginale afscheiding.

Non-specifieke urethritis is een ontsteking van de urinebuis ofwel urethra, die soms wordt veroorzaakt door Chlamydia. Het kan ook veroorzaakt worden door Ureaplasma urealyticum, een bacterie. De klachten treden tien tot twintig dagen na de besmetting op. De meeste vrouwen hebben echter geen klachten. Als de ziekte niet wordt behandeld, kunnen later complicaties optreden zoals ontstekingen van de eierstokken, eileiders, baarmoeder of baarmoederhals. Mannen krijgen vaker klachten. Daarom moet de vrouw worden nagekeken als de man een urinebuisontsteking heeft. Zijn infectie kan veroorzaakt zijn door Ureaplasma, Chlamydia of een andere seksueel overdraagbare aandoening.

Diagnose. De arts stelt de diagnose door te luisteren naar uw verhaal en een inwendig onderzoek te doen, om zo andere oorzaken uit te sluiten. Het organisme dat de oorzaak is, wordt door middel van een urinekweek geïdentificeerd.

Hoe ernstig is non-specifieke urethritis? In het algemeen is de ziekte eerder vervelend te noemen dan ernstig, vooral als de verschijnselen in een vroeg stadium worden herkend en behandeld.

Behandeling. De standaardbehandeling bij non-specifieke urethritis is een antibiotica-kuur.

Laat een reactie achter