Myasthenia gravis

Onderwerp uit hoofdstuk 3.3 Het zenuwstelsel

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Zwakte van de gelaatsspieren (waardoor onder andere de oogleden gaan hangen).
  • Dubbelzien.
  • Moeite met ademen, spreken, kauwen of slikken.
  • Spierzwakte in armen of benen.

Alarmerende verschijnselen

  • Toenemende ademhalings- of slikmoeilijkheden.

Myasthenia gravis is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door zwakte en snelle vermoeibaarheid van de willekeurige spieren. De ziekte wordt klaarblijkelijk veroorzaakt door een afwijking die met het afweersysteem te maken heeft. Antistoffen, die gewoonlijk door het afweersysteem van het lichaam gemaakt worden om infecties te bestrijden, richten zich in plaats daarvan tegen normaal weefsel. De meeste mensen met myasthenia gravis hebben ook afwijkingen van de zwezerik (thymus), een achter het borstbeen gelegen orgaan dat infecties helpt bestrijden.

De spierzwakte ontwikkelt zich geleidelijk en kan het eerst in het gezicht optreden.

Myasthenia gravis is een zeldzame ziekte, die in ons land bij ongeveer 5 op de 100.000 mensen optreedt. De aandoening kan bij alle rassen, leeftijden of groepen voorkomen, maar wordt het meest gezien bij vrouwen van 20 tot 40 jaar.

Diagnose. Het voornaamste verschijnsel dat de arts aan de mogelijkheid van myasthenia gravis zal doen denken, is spierzwakte die door rust vermindert of geheel verdwijnt. Om de diagnose te bevestigen kan neurologisch onderzoek verricht worden, evenals elektromyografie en bloedonderzoek op de aanwezigheid van bepaalde antistoffen. Nadat de kracht van verschillende spieren getest is, kan een bepaald middel worden toegediend. Toename van de spierkracht na toediening van dit geneesmiddel wijst op myasthenia gravis.

Hoe ernstig is myasthenia gravis? Myasthenia gravis is niet te genezen, maar door behandeling kunnen de verschijnselen vaak verminderen of verdwijnen. Er kan een ernstige fase optreden, waarin de patiƫnt zo zwak wordt dat hij beademing nodig heeft, maar deze toestand duurt zelden langer dan een paar weken. Met de juiste behandeling en een aangepaste manier van leven kunnen de meeste mensen met myasthenia gravis een productief leven leiden.

Een zwangerschap is voor vrouwen met myasthenia gravis geen bezwaar, maar zij doen er verstandig aan zich hierbij door een arts te laten begeleiden. De baby kan soms de eerste weken na de geboorte geneesmiddelen nodig hebben, omdat antistoffen, die zich in het bloed van de moeder bevinden, via de moederkoek in het bloed van de baby terecht komen en het enige tijd duurt voordat deze zijn afgebroken. De baby zal zelf echter geen myasthenia gravis krijgen.

Behandeling. Probeer uw energiepieken te benutten en dagelijks rustperioden in te lassen. Regel het zo dat u de maaltijden ongeveer een half uur na het innemen van uw geneesmiddelen gebruikt om kauw- en slikmoeilijkheden te beperken.

Dubbelzien kunt u verhelpen door een ooglapje te dragen. Omdat spanningen de ziekte kunnen verergeren zult u, samen met uw gezin, moeten proberen spanningen te vermijden.

Geneesmiddelen. Er kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven die de hoeveelheid overdrachtstof op de verbindingsplaats van de zenuwen en spieren verhogen. Ook kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven die de afweerreactie van het lichaam verminderen, zoals prednison.

Andere behandelingen. Plasmaferese is een vorm van behandeling waarbij het plasma uit uw bloed wordt verwijderd, omdat dit de antistoffen bevat die waarschijnlijk tot de ziekte bijdragen. De bloedcellen worden, samen met vloeistoffen die het plasma vervangen, aan het lichaam teruggegeven. Deze behandeling kan de afweerreactie verminderen en de spierkracht tijdelijk verbeteren.

Operatieve behandeling. In sommige gevallen zal verwijdering van de zwezerik worden aanbevolen. Dit kan tot blijvende verbetering leiden.

Laat een reactie achter