Marihuana en cannabis afgeleidenen

Onderwerp uit hoofdstuk 4.6 Psyche

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Introversie.
  • Gebrek aan energie.
  • Gering oordeelsvermogen.
  • Desoriëntatie.
  • Opwinding.
  • Delirium.

Wanneer marihuana gerookt wordt, is het niet heel erg verslavend. De marihuanasigaretten worden geproduceerd van de bladeren en de bloemen van de hennepplant, Cannabis sativa genaamd. Van dezelfde hennepplant wordt uit het geconcentreerde hars ook hasj geproduceerd. Hasj wordt net als marihuana gerookt. Wanneer je namelijk rookt, wordt de psychoactieve stof die zich in erin bevindt, delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) genaamd, sneller opgenomen dan wanneer je via de mond cannabisafgeleiden neemt.

Wanneer iemand marihuana of hasj gebruikt, krijgt deze het gevoel dat hij of zij zich heel ontspannen en euforisch voelt, (euforisch houdt in overdreven vrolijk). Andere effecten kunnen lijken alsof iemand te veel gedronken heeft. Tevens wordt het concentratie- en het denkvermogen meestal deels of helemaal in de war gestuurd. In de meeste gevallen zijn de effecten van marihuana niet echt negatief, toch kunnen ze wel leiden tot emotionele stoornissen. Daarbij kan ook het gevolg voorkomen, wanneer iemand de marihuana chronisch gebruikt, (chronisch wil zeggen dat deze persoon altijd marihuana gebruikt). Zo’n chronische marihuanagebruiker krijgt steeds minder belangstelling in de maatschappij en het dagelijkse leven.

De verschijnselen van het gebruik van marihuanagebruik zijn: het krijgen van een snellere hartslag, rode ogen en tevens zullen de longen minder goed gaan werken. Wanneer mensen die marihuana chronische gebruiken, dan kunnen zij tevens te maken krijgen met een soort tolerantie. Dat wil zeggen dat zij uiteindelijk om hetzelfde relaxte en euforische gevoel te krijgen, steeds meer marihuana moeten gaan roken.

Behandeling. Als er vermeend wordt dat er sprake is van iemand die de marihuana chronisch gebruikt, dan is het heel verstandig om contact op te nemen met een psychiater. De psychiater kan deze persoon dan helpen om weer zelfrespect te leren krijgen en kan hem of haar tevens extra steun bieden.

Bij het afkicken, zullen er ontwenningsverschijnselen optreden. De ontwenningsverschijnselen zijn onder andere; zweten, beven, misselijkheid, braken, diarree, prikkelbaarheid en slaapstoornissen bij chronische marihuanagebruikers.

Laat een reactie achter