Lintworm.

Onderwerp uit hoofdstuk 3.8 Infectieziekten

Symptomen, klachten en verschijnselen:

  • Kleine, witgele sliertjes in ontlasting, ondergoed of beddengoed.
  • Vage buikpijnklachten.
  • Duizeligheid.
  • Vermoeidheid.
  • Diarree.
  • Koorts.
  • Misselijkheid en overgeven.

Lintwormen zijn wormen die in de darm leven. Een volwassen lintworm bestaat uit een aaneenschakeling van aan elkaar verbonden kleine stukjes worm, zogenaamde korte segmenten ‘proglottiden’ genaamd. Een grote lintworm, (taenia), kan 4 tot 10 meter lang worden! Er zijn verschillende lintwormen die als parasiet in verschillende mensen kunnen leven. De twee meest bekende lintwormen die de mens kunnen besmetten zijn de runderlintworm (taenia saginata) en de varkenslintworm (taenia solium). De varkenslintworm, ook wel gewapende lintworm genoemd, komt in Nederland bijna niet meer voor, maar als hij voorkomt, dan komt dit in de meeste gevallen, net zoals bij de brede vislintworm, doordat mensen respectievelijk besmet rauw of onvoldoende verhit rundvlees, vis of varkensvlees hebben gegeten. Er worden bij de mens, zes soorten lintwormen aangetroffen. De grote lintworm, waarvan de grootste tot 22 meter lengte, de dwerglintworm (hymenolepis nana), deze wordt rechtstreeks van de ene op de andere mens overgedragen, de brede vislintworm (diphyllobothrium latum), komt in vis voor en stoot ook segmenten vol eieren af. De eieren moeten in water liggen om zich te kunnen ontwikkelen. De hondenlintworm (dipylidium caninum), wordt vooral gevonden bij kinderen die nauw in contact zijn gekomen met besmette honden of katten en besmette vlooien of luizen ingeslikt hebben. De rondwormen (nematoda) zijn een grote groep van zeer algemeen voorkomende wormen. Hiervan zijn meer dan 25.000 soorten, zoals draadwormen, zweepwormen, spoelwormen en aaltjes.

Lintwormen komen eigenlijk in twee verschillende verschijningsvormen voor: één vorm is de daadwerkelijke lintworm en de andere vorm is de cysteuze, oftewel blaasachtige vorm (ook wel ‘blaasworm’) genoemd, deze vorm ziet er alleen helemaal niet uit als een worm. De blazige vormen van de lintworm soorten heten ‘cysticercus’. Deze lintwormcyste is een holte in een orgaan, die van binnen besmet is met lintwormkoppen. De lengte van een blaasworm kan, afhankelijk van het soort lintworm en de gastheer, variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Voor deze twee verschillende vormen zijn twee verschillende gastheren nodig. De mens waarbij het lintworm stadium optreedt, heet de eindgastheer. De mens   waarbij de blaasvorm optreedt wordt de tussengastheer genoemd. Als mensen een lintworm bij zich dragen hebben ze daar in de meeste gevallen, maar weinig last van, maar als de mens de gastheer is voor het blazige stadium, (dus als tussengastheer fungeert), dan kunnen er ernstige verschijnselen optreden.

Diagnose. In de meeste gevallen veroorzaken lintwormen maar weinig verschijnselen. De gewone, brede vislintworm en de varkenslintworm kunnen vage buikpijnklachten, koorts, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. De kleinere soorten van lintworm kunnen verlies van eetlust, gewichtsverlies, overgeven en prikkelbaarheid (voornamelijk bij kinderen) veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen ook verschijnselen zoals misselijkheid, diarree en buikpijn voorkomen. In de meeste gevallen worden lintwormen ontdekt als er kleine witgele sliertjes afkomstig van de worm in de ontlasting, ondergoed of het beddengoed gevonden worden. Uw huisarts kan de diagnose vaststellen door naar wormdelen te zoeken en deze goed te bekijken onder een microscoop.

Hoe ernstig is een lintworminfectie? Als een lintworm, zich in de darm bevindt, dan is dat geen ernstige situatie. Er zijn echter ook typen lintworm die de wand van de darm binnendringen en zich naar diverse organen verspreiden, dan kunnen de gevolgen wel ernstiger zijn. Wanneer een lintwormcyste zich in de spieren of huid bevindt, dan zijn er meestal weinig of geen verschijnselen (tenzij het er heel veel zijn), maar ernstige verschijnselen kunnen er ontstaan als de blaasjes bijvoorbeeld in de hersenen of ogen terechtkomen. De incubatietijd (dit houdt in de tijd tussen de besmetting en het ontstaan van de eerste verschijnselen) kan variëren van twee weken tot enkele jaren. Bij een lintwormcyste in de hersenen kunnen symptomen van hersenvliesontsteking ontstaan, maar ook epileptische aanvallen. Er kan verwarring met de diagnostiek van hersentumoren optreden. Cysitcercose van het oog kan een oogonsteking veroorzaken. Alle verschijnselen zijn afhankelijk van de hoeveelheid cysticerci er aanwezig is, op welke plaats, de vorm en de grootte ervan.

Behandeling/Geneesmiddelen. Er zijn krachtige wormendodende middelen, zoals praziquantel, niclosamide en mebendazol die tegen de darmwormen in de meeste gevallen zeer effectief zijn. De worm in de darm valt meestal binnen 24 tot 48 uur na het begin van de behandeling uit elkaar en wordt uit het lichaam verwijderd. Normaal gesproken wordt aangenomen dat de worm uitgeschakeld is, wanneer er binnen drie tot vijf maanden geen nieuwe wormdelen zijn verschenen. Een behandeling van de lintwormcysten is wel eens complexer, vooral als ze groot zijn of zich op riskante plaatsen bevinden.

Preventie. Hygiëne is de belangrijkste maatregel bij de behandeling en preventie van worminfecties. Besmetting met de lintworm, voorkomt u het beste door alleen goed doorbakken (rund)vlees en geen rauw voedsel te eten. Spoelwormen zijn te voorkomen door groente en fruit goed af te spoelen.

1 reactie op “Lintworm.”

  1. [...] Webboek « Roodvonk. Lintworm. [...]

Laat een reactie achter