Lichamelijke veranderingen bij ouderen

Onderwerp uit hoofdstuk 1.8 De ouderen

Zoals het oude gezegde is: “je bent zo jong als je je voelt” daar zit een grote kern van waarheid in. Indien mensen ouder worden en ze hebben verder geen ernstige ziekten of andere problemen, dan ’voelen’ ze zich net zoals toen ze nog jong waren. Want het wezen van een mens is niet verandert, alleen zijn lichaam verandert langzaam aan.

De mate kan enorm variëren, waarin het lichaam verandert. De mannen en vrouwen kunnen zich goed lichamelijk inspannen in hun zestiger en begin zeventiger jaren. En bij getrainde oudere atleten zijn het hart, longen en spieren in een veel betere conditie dan bij een grote hoeveelheid jongere mensen. Ook is het uithoudingsvermogen veel groter dan bij iemand die veel jonger is, maar de lichamelijke conditie van zichzelf verwaarloosd heeft.

Iemand die gezond leeft kan op oudere leeftijd, op zijn gewicht past, regelmatig lichaamsbeweging heeft, verstandig eet, voldoende slaapt, niet rookt en alcohol met mate gebruikt, zich veel beter voelen en ook meer energie hebben dan bijvoorbeeld een dertigjarige die rookt, een zittend leven leidt en overgewicht heeft. Als u verder een goede gezondheid heeft, dan zal dit ook bijdragen op uw oudere leeftijd van een bevredigend seksleven.

lichamelijke veranderingen bij ouderen

Welke veranderingen doen zich er lichamelijk voor bij de ouderen? De veranderingen, die op de middelbare leeftijd al begonnen waren die nemen toe. Het hart, de longen, maag en ook andere inwendige organen gaan iets minder efficiënt werken. Ook de beste atleten verliezen na al hun training iets van het prestatievermogen dat ze hadden op hun jongere leeftijd. Uw spieren verliezen namelijk iets van hun kracht en hun massa en de botten worden een iets lichter en kleiner. De botten die niet zo stevig meer zijn die breken gemakkelijker en indien een ongeluk krijgt of ziek wordt hebt u meer tijd nodig om hiervan te herstellen. Tevens zal u wat langzamer in beweging kunnen komen.

Daarbij kan uw haar dun en grijzer worden. Uw huid die al tientallen jaren aan de invloed is blootgesteld van de omgeving, toont hier de gevolgen van; er zullen meer rimpels komen, omdat de elasticiteit van uw huid langzaam aan verloren gaat, daardoor kan deze uit beginnen te zakken. Het zicht en het gehoor gaan vaak achteruit en misschien bent u ook wat vaker ziek. Bij de man zijn het prostaatklachten en bij de vrouw verzakking van de organen in het kleine bekken en ook incontinentie bij allebei de geslachten zijn de meest voorkomende afwijkingen waar de ouderen mee te maken kunnen krijgen.

Laat een reactie achter