Artritis, leven met

Onderwerp uit hoofdstuk A

Als u langdurig artritis hebt, kunt u op zodanige wijze met de symptomen omgaan dat u er een actieve leefwijze op na kunt houden. Patiëntenverenigingen kunnen nuttige informatie geven.

Wat kan ik doen?
• Als u te zwaar bent, is afvallen het beste wat u kunt doen.
• Lichaamsoefeningen om de spierkracht te vergroten dragen bij tot de stabilisering van het aangedane gewricht en verminderen desymptomen.

Beweeglijkheid
Geregelde, rustige lichaamsbeweging helpt tegen de stijfheid en verbetert de mobiliteit. Lichamelijke activiteiten versterken de spieren die de gewrichten steunen. Stop echter als de oefeningen zwelling of pijn veroorzaken en raadpleeg de huisarts.

artritis

Pijn stillen
Hevige gewrichtspijn kan worden verminderd met warmte of kou. Warmte verbetert de doorbloeding, kou helpt tegen de zwelling.

Speciale hulpmiddelen
De arts of ergotherapeut kan u hulpmiddelen aanraden die u bij huishoudelijke bezigheden kunt gebruiken.
• Als artritis de beweeglijkheid van de handen belemmert, gebruik dan bestek met een dik heft en brede glazen die beter vast te pakken zijn. Een bord met een rand beperkt het morsen en een antislipmat houdt het bord tijdens het eten op zijn plaats.
• Met grijpers aan een stok kunt u voorwerpen oppakken zonder te buigen of te strekken.
• Met een vaste stoel in de badkamer kunt u blijven zitten terwijl u zich wast. Leuningen en een antislipmat verminderen het risico van vallen.

Laat een reactie achter