Koolmonoxidevergiftiging

Onderwerp uit hoofdstuk 2.3 Milieu & Gezondheid

Koolmonoxide is smaakloos, reukloos, onzichtbaar – en dodelijk. Koolmonoxide wordt vaak aangeduid met zijn scheikundige naam CO, en wordt geproduceerd bij de onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen.

Wanneer de concentratie van koolmonoxide te hoog is, neemt deze stof in uw bloed de plaats in van zuurstof op de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes, en maakt het zo de vitale functie van het overbrengen van zuurstof onmogelijk.

CO-vergiftiging binnenshuis

Het risico van koolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging) is het grootst bij koud weer. We sluiten dan alle kieren van ons huis zo goed mogelijk af om de warmte binnen te houden. Door dat te doen beperken we echter de ventilatie tot een minimum en bevorderen we op die manier de ophoping van verontreinigende stoffen, zoals koolmonoxide. De meest voorkomende oorzaken van een ophoping van koolmonoxide zijn: verkeerd gestookte kachels, verstopte schoorstenen, kapotte kachels, verkeerd geïnstalleerde kachels, gasgeisers met een slechte afvoer en gebrek aan ventilatie in kleine ruimten.

Koolmonoxidevergiftiging

Vooral in boten en caravans is de kans op koolmonoxidevergiftiging vrij groot, omdat in een kleine ruimte de zuurstof eerder verbruikt is (er is immers minder zuurstof) door een brandend toestel). Bovendien zijn boten en caravans vaak niet goed genoeg geventileerd om er verantwoord te kunnen koken.

De ongemakken en symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn vaag. Hoofdpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid en duizeligheid kunnen optreden, maar deze verschijnselen worden gemakkelijk verward met die van griepachtige ziekten die in de wintermaanden veel voorkomen. Als de concentratie van koolmonoxide zeer hoog is, kunnen spierverlammingen en bewustzijnsverlies optreden.

Wanneer u aan koolmonoxidevergiftiging denkt, ga dan onmiddellijk weg van de bron. Raadpleeg uw huisarts, die een bloedonderzoek zal laten uitvoeren om de hoeveelheid koolmonoxide in de hemoglobine te bepalen.

Koolmonoxidevergiftiging preventie.

Zorg dat uw gasgeisers, houtkachels, gaskachels, haarden, petroleumtoestellen en andere toestellen die met vlammen branden op de juiste manier worden geïnstalleerd, afgesteld en behandeld en dat er voldoende geventileerd wordt. Zorg dat alle niet-elektrische verwarmingstoestellen zijn aangesloten op een schoorsteen of een afvoerpijp die de verbrandingsgassen naar buiten afvoert.

Gebruik nooit ovens of gasfornuizen om een ruimte te verwarmen. Laat nooit de motor van een motorvoertuig draaien in een kleine ruimte (zoals een garage). Verbrand nooit houtskool in huis, in een boot, caravan of tent.

1 reactie op “Koolmonoxidevergiftiging”

  1. [...] In dit gedeelte bespreken we deze en andere spoedgevallen die door omgevingsinvloeden worden veroorzaakt, zoals bijna-verdrinking, elektriciteitsletsel, rookvergiftiging en koolmonoxidevergiftiging. [...]

Laat een reactie achter