Knobbeltjes in de borst.

Onderwerp uit hoofdstuk 4.8 Vrouw & Gezondheid

Klachten en verschijnselen

  • Eén of meer knobbeltjes in de borst, die al dan niet pijnlijk zijn.
  • Vocht uit de tepel (groen of geel van kleur).

Meestal zijn knobbeltjes in de borst niet kwaadaardig, maar het kan wel voorkomen dat ze wel kwaadaardig zijn, daarom is het altijd nodig om een arts te raadplegen, wanneer u bij uzelf een knobbeltje ontdekt heeft. Wanneer er aan het einde van de menstruatiecyclus knobbeltjes gevoeld worden, maar die na de menstruatie weer verdwijnen, dan betreft het meestal onschuldige cysten.

Cysten worden door de veranderingen in het bindweefsel gevormd. Een cyste is een met vocht gevulde holte, die aan het einde van de menstruatiecyclus, wanneer het lichaam meer vocht vasthoudt groter wordt. De grootte van een cyste varieert nogal, ze kunnen heel klein zijn, maar ze kunnen ook de grootte van een ei hebben. De grote cysten kunnen van vorm veranderen door erop te drukken. Tevens kunnen ze onder de huid iets bewogen worden.

Wat de oorzaak van een cysten is, is niet precies bekend. Omdat ze in de meeste gevallen na de overgang weer vanzelf verdwijnen, zullen de hormonen van de eierstokken hierbij hoogstwaarschijnlijk een rol spelen. Cysteuze bindweefselveranderingen komen met name bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar voor, meestal in de vorm van één of meer knobbeltjes in allebei de borsten.

Wanneer borstknobbeltjes geen cysten of kanker zijn, dan zijn het dikwijls fibro-adenomen, dit zijn goedaardige tumoren die vooral bij jonge voorkomen. Zo’n fibro-adenoom voelt stevig, rubberachtig aan, heeft een duidelijke vorm en een glad oppervlak. Onder de huid kan het kan bewogen worden.

Er zijn ook nog andere vormen van borstknobbeltjes. Zo kan er door een infectie of een flinke stoot tegen de borst ook een knobbeltje veroorzaakt worden, het knobbeltje kan ook een lipoom (een goedaardig gezwel van vetweefselcellen) of een melkgangpapilloom zijn (een goedaardig gezwel in de melkgang), met name als er een melkgangetje blokkeert wordt, waardoor er een cyste ontstaat. Aal deze afwijkingen zijn gelukkig niet kwaadaardig.

Diagnose. Om uit te zoeken of er bij de knobbeltjes geen sprake is van kwaadaardigheid, zal de arts waarschijnlijk bij een knobbeltje die aanvoelt als een cyste met een dunne naald leegzuigen. Dat kan gewoon bij uw arts in de behandelkamer uitgevoerd worden. In de meeste gevallen is een plaatselijke verdoving onnodig. Wanneer het lukt om het vocht op te zuigen en het knobbeltje verdwijnt, dan is dit een aanwijzing dat het inderdaad een cyste betrof. Het afgenomen vocht zal worden opgestuurd naar een laboratorium, waar het onderzocht nagekeken wordt op eventuele kwaadaardige tekenen. Wanneer er in de familie al borstkanker voorkomt, dan moet elk knobbeltje in ieder geval uiterst goed onderzocht worden.

Wanneer het knobbeltje niet aanvoelt als een cyste of wanneer het niet lukt om er vocht uit te zuigen, dan zal het maken van een mammografie nodig zijn, bij een mammografie wordt een speciale röntgenfoto van de borsten gemaakt. Wanneer het een grote knobbel betreft, dan is het soms mogelijk om een echografie te maken. Ook al kan er soms uit een knobbeltje geen vocht opgezogen worden, dan is het toch wel mogelijk dat het een cyste betreft.

Wanneer er op de mammografie of op de echografie een massief knobbeltje te zien is, in plaats van een holle cyste, dan is een biopsie noodzakelijk, hierbij zal een deel van het knobbeltje of het gehele knobbeltje weggehaald worden om dit onder een microscoop verder te kunnen onderzoeken. Door middel van een naaldbiopsie, kan een dun stukje van het weefsel weggehaald worden. Deze naaldbiopsie kan met een lokale verdoving gewoon uit in de behandelkamer uitgevoerd worden.

Het kan noodzakelijk zijn om het knobbeltje operatief te verwijderen, om er zeker van te zijn of het niet een kwaadaardig knobbeltje betreft. Een mammografie en een echografie kunnen in sommige gevallen misleidend zijn en met een naaldbiopsie, is het mogelijk dat er een stukje weefsel uit een kwaadaardige tumor wordt weggehaald, waarin zich net alleen goedaardige cellen bevinden. Wanneer een knobbeltje operatief verwijdert moet worden, dan wordt dit in een operatiekamer gedaan, hierbij zal het knobbeltje lokaal verdoofd worden, maar soms kan er ook een gehele verdoving toegepast worden.

Hoe ernstig zijn knobbeltjes in de borst? Wanneer de knobbeltjes niet kwaadaardig blijken te zijn, dan kunnen ze alleen op sommige momenten voor wat ongemak zorgen. Verder kunnen ze geen kwaad. Wanneer het gaat om cysteuze veranderingen in het bindweefsel, dan is er ook geen sprake van een verhoogde risico op borstkanker. (bij eerdere verrichtte  onderzoeken werd er namelijk wel aan dit verband gedacht). Als vrouwen goedaardige knobbeltjes in de borsten hebben, dan kan het echter wel moeilijker zijn om daartussen een kwaadaardig knobbeltje te ontdekken, wanneer die zich daar ontwikkelt heeft.

Behandeling. Geneesmiddelen. Vaak nemen de meeste vrouwen lichte pijnstillers, zoals paracetamol en aspirine, ze nemen het ongemak verder voor lief. Het dragen van een goede BH kan voor steun zorgen. Het medicijn bromocriptine kan in sommige gevallen de pijnlijkheid verminderen. Ook wordt er wel vitamine E gebruikt, maar het bewijs dat dit echt helpt ontbreekt.

Operatieve behandeling. Cysten worden door middel van een naald leeggezogen om er zo zeker van te zijn dat het ook slechts cysten zijn. Cysten hoeven niet weggehaald te worden, mits ze pijnlijk zijn of toch weer terugkomen nadat ze leeggezogen zijn. Fibro-adenomen (goedaardige tumoren) en andere goedaardige knobbeltjes mogen gewoon blijven zitten. Deze worden pas weggehaald, wanneer ze groot zijn en voor klachten zorgen. Het weghalen van deze knobbeltjes vindt meestal poliklinisch in het ziekenhuis plaats.

Voeding. Het is niet bewezen, maar er zijn vrouwen die zeggen dat de knobbeltjes minder zijn geworden, vanaf het moment dat ze met roken of koffie drinken gestopt zijn.

2 reacties op “Knobbeltjes in de borst.”

  1. hallo, ik moet a.s donderdag een knobbel in het tepelhof laten verwijderen.onder lokale verdoving.doet dit niet ontzettend pijn in de borst= zie er erg tegenop

  2. Marlene, als het goed is voel je hier niet veel van. Als het een oppervlakkig knobbeltje is zul je ook daarna er niet heel erg veel van voelen. Succes donderdag! Laat je weten hoe het is gegaan?

Laat een reactie achter